Site icon C.S. Lazzar

Ne dolgozz keményebben! Dolgozz okosabban!

Ne dolgozz keményebben! Dolgozz okosabban!

Ne dolgozz keményebben! Dolgozz okosabban!

Ha az eredményességed növelni szeretnéd (mondjuk több pénzt szeretnél keresni), könnyen beleeshetsz abba a hibába, hogy azt gondolod, keményebben és többet kell dolgoznod. És megteszed. És egy ideig működik a dolog. Aztán minden dől a dugába. Mert kihajtod magad, kiégsz, kifáradsz, és lényegesen csökken a hatékonyságod.

Hallgasd meg (2:43 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

A tévedés az elméletben van: ne dolgozz keményebben, ne dolgozz többet. Íme négy tipp, hogyan dolgozz okosabban!

  1. Mérd az eredményt, ne az időt! Sokat hallunk időmenedzsmentről, tréningeket is tartanak a témában. Szerintem nem az időt kell menedzselni, hiszen nem attól leszünk produktívabbak, hogy hogyan osztjuk be az időnket, hanem attól, hogy mit és hogyan teszünk X idő alatt. A felesleges, időpocsékoló dolgokat ki kell iktatnod!
  2. Automatizálj! Olyan korban élünk, amikor a számítógépek lényegesen meg tudják könnyíteni a mindennapjainkat (és van, akinek meg is tudják nehezíteni). Az üzleti automatizálás nem mai fogalom, de van, akinek mégis idegen. Ismerkedj meg a fogalommal, hiszen rengeteg (tényleg rengeteg!) időt tud megtakarítani neked az automatizálás. Például: kapsz havonta egy számlát e-mailben, amit mindig továbbítanod kell a könyvelődnek. Állíts be egy e-mail szűrőt, ami mindig megcsinálja ezt helyetted. Számos olyan ehhez hasonló apró dolog van, amit ugyanígy be lehet így állítani, neked meg egyre több és több időd szabadul fel.
  3. Egyszerre csak egyet! A multitasking antiproduktív! A multitasking ellentéte a tervezés és rangsorolás. Írtam erről egy bejegyzést Mivel kezdjem, ha minden sürgős és minden fontos? címmel.
  4. Halogass! Húha, ez most gyökeres ellentéte annak, amit mindig is gondoltam és mondtam a halogatásról. Magyarázom: Parkinson törvényére alapozzák az elméletet, miszerint a szoros határidő komoly erőfeszítést hoz ki az emberből. Ha egy perced van rá, egy perc alatt fogod megoldani. Tehát halogass. Mindent, ami nem sürgős, de határidős, ne oldd meg most, hanem valamikor, egészen közel a határidőhöz (és foglalkozz előbb azzal, ami egyszerre sürgős és fontos).

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version