Site icon C.S. Lazzar

Mit tehetsz a negatív kollégák befolyása ellen?

Mit tehetsz a negatív kollégák befolyása ellen?

Mit tehetsz a negatív kollégák befolyása ellen?

Szinte mindenkinek van legalább egy olyan kollégája, akire pontosan illik a „negatív” jelző (pletykafészek, panaszkodó, mindenben-a-rosszat-látó stb), s mivel elég sok (nagyon sok) időt töltünk a munkahelyünkön, ezek az emberek negatívan befolyásolnak bennünket is. De nem kell feltétlenül így lennie. Íme, mit tehetsz ellene:

Hallgasd meg (2:43 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Több lehetőséged is van, de a legfontosabb, hogy megértsd: valószínűleg nem lehet hatásod az emberre, viselkedésére, beállítottságára, viszont arra igen, hogy te erre hogyan reagálsz! És erre kell építeni a védelmi stratégiádat:

  1. Figyelmen kívül hagyod. Mi például fülhallgatót használunk a cégnél. Aki nem akarja, hogy zavarják – pedig amúgy is csend van -, felteszi a fülest és zenét hallgat. Ez egyben azt is jelzi, elfoglalt vagyok és más sem zavarja meg őt (pletykákkal főleg nem).
  2. Ha van rá lehetőség, változtass helyet, kerüld a társaságát, például ülj át más irodába.
  3. Kerüld az interakciókat vele, akkor is, ha ő aktívan szeretne mondjuk pletykálni veled valamiről, te egyszerűen mondd neki, hogy „ne haragudj, ebbe nem szeretnék belebonyolodni” – ezzel úgymond megfosztod az oxigéntől, azaz ha nincs akivel valamin csámcsogni, akkor nem is fog, és keresni fog mást, akivel ezt megteheti – lemorzsolódik rólad.
  4. Ne elemezd túl sokat: ha már megállapítottad, hogy ez egy negatív ember, ezen már nincs tovább mit lovagolni. Hajlamosak vagyunk mással ezt kitárgyalni, meg folyamatosan arra figyelni, hogy mikor mit tesz vagy mond ez az ember, és amikor „rajtakapjuk”, akkor igazoljuk magunkat, hogy „na ugye, már megint azt csinálja”. Ezzel a fókusz mindig rajta van, és ha még közvetlenül nem is veled beszéli meg a legfrissebb pletykáit, mégis mindig odafigyelsz rá. A megoldás: tedd a fókuszt magadra és más pozitív emberekre. Nem hiába van két füled: egyiken be, másikon ki. Vagy jobb, ha eleve be sem megy!

Ne feledd: a saját reakciód felett teljes mértékben neked van irányításod. Senki sem tudja megtömni a fejed olyasmivel, ami téged nem érdekel, senki sem tud felmérgesíteni, hacsak te ki nem engeded a kezedből az irányítást ezek felett.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version