Site icon C.S. Lazzar

Kitől fogadj el tanácsot és kitől ne?

Kitől fogadj el tanácsot és kitől ne?

Kitől fogadj el tanácsot és kitől ne?

Az emberek nagyon szívesen adnak tanácsokat, akkor is, ha nem kérik, akkor is, ha cseppet sem konyítanak a témához, akkor is, ha jó szándékkal teszik, s akkor is, ha ártani akarnak. Nagyon fontos, hogy mi alapján választjuk ki, kinek és melyik tanácsát fogadjuk el!

Hallgasd meg (2:29 perc)
YouTube video player
Olvasd el (2 perc)

A legjobb tanács igazából ez: senkitől ne fogadj el tanácsot. Még ezt sem. De tudom, ezt nagyon nehéz betartani, hiszen így egyedül maradunk a nagyvilágban, az meg eléggé ijesztő lehet. Mennyivel könnyebb, ha megfogadjuk valakinek a tanácsát, s ha kudarcba fulladunk, legalább van, akit okolni, nem igaz? 

Komolyra fordítva a szót: igenis jó néha elfogadni más ember tanácsát. Elég sok kellemetlenség, kudarc, csalódás elkerülhető ezzel. 

Az okos ember tanul a hibáiból. A bölcs ember pedig a máséiból is.”

De honnan tudhatjuk, hogy egy ember tanácsa megfogadandó vagy sem? Mert ahogy a bevezetőben is írtam, tanácsot annyit kapunk, hogy tele vele a padlás. Ember legyen a talpán, aki ezek közül ki tudja választani a számára megfelelőt. Azt gondolhatnánk, hogy az számít, hogy ki adja a tanácsot. Nos, ez nem igaz. Ugyanaz az ember tud adni nagyon jó és nagyon rossz tanácsot is. És itt van a dolog nyitja. Az számít, hogy miről ad tanácsot az illető ember. Erre kell nagyon odafigyeljünk: az, aki a tanácsot adja, rendelkezik kellő tapasztalattal azzal kapcsolatban, amiről tanácsot ad?

A legfontosabb kérdés, amit fel kell tennünk magunknak a tanácsokkal kapcsolatban: a tanácsot osztó ember megcsinálta azt, amire én készülök? Ha igen, és legalább olyan eredményt ért el, amilyet én szeretnék, akkor igen, érdemes meghallgatni, amit mondani szeretne. Máskülönben nem túl releváns a tanácsa.

Ugyanakkor én annak az embernek is meghallgatnám a tanácsát, aki megpróbálta azt, amivel én is próbálkozok, de neki nem jött össze, hiszen abból is sokat lehet tanulni, hogy más mit nem csinált esetleg jól. Nyilván nem garancia a sikerre az, hogy ha másképp csinálom, mint ő.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version