Site icon C.S. Lazzar

Hogyan indítsd be a karriered gyorsan, magas fordulatszámon?

Hogyan indítsd be a karriered gyorsan, magas fordulatszámon?

Hogyan indítsd be a karriered gyorsan, magas fordulatszámon?

Az első munkahely kicsit olyan, mint az első szerelem. Bár hihetetlenül lelkesek vagyunk, és élvezzük a helyzetet, ügyetlenek vagyunk, nem tudjuk, mit kell csinálnunk, hibázunk, félünk, aggódunk. Van három dolog, amelyekre ha odafigyelünk és következetesen végezzük, gyorsan magasba szárnyaló karrierünk lehet. És a legjobb ebben a három tippben az, hogy voltaképpen bármikor, bárki által bevethetőek a karrier fellendítése érdekében.

Hallgasd meg (3:15 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Az első tipp Tim Ferriss-től, a 4 órás munkahét című sikerkönyv szerzőjétől származik:

Van egy régi mondás, miszerint „a kezed járjon, ne a szád”. A karrierünk korai szakaszán elsajátítandó helyes megközelítéshez ezt így szövegezhetjük át: légy kevesebb, tegyél többet. El tudod képzelni, hogy minden emberre, akivel találkozol, úgy gondolsz, hogy hogyan segíthetnél neki, hogy mit tehetnél érte? És hogy ezzel teljes egészében az ő, és nem a saját hasznodra vagy? Ennek a felhalmozódó hatásai idővel mélységesek lesznek: a különböző problémák megoldása révén rengeteget tanulsz. Az a kép alakul ki rólad, hogy nélkülözhetetlen vagy. Számtalan új kapcsolatra teszel szert. Jól felduzzasztod a számládat a szívességbankban, amelyhez az utad során mindig fordulhatsz. – Tim Ferriss

A második tippem bizonyos szinten az elsőre épül: csiszolj a hozzáállásodon! Nagy egóval, kezdőként nem fogsz messze jutni. Fogadd el, hogy kezdő vagy! Tudom, egyetemet végeztél, doktori diplomád van, satöbbi – de mindez ezen a ponton nem számít! Közel sem jelent annyit a végzettséged, mint azt gondolod. És nagy valószínűség szerint nem is vagy annyira jó meg annyira fontos, mint amilyennek hiszed magad. Légy alázatos, használd fel a tudásod okosan, és inkább arra fókuszálj, hogy minél többet magadba szívj. Ismerd meg a vállalkozást, a szervezetet, a működését, a hierarchiát, az embereket, a szabályokat, fedezd fel a hibákat, a pazarlásokat, a szivárgásokat, és hívd fel rá a vezetőid figyelmét, végezd el azt, amihez másnak nem fűlik a foga, és a legfontosabb: végezz többet, mint bárki más!

A harmadik tippem is szorosan kapcsolódik az első kettőhöz: érd el, hogy nélkülözhetetlen légy. Gyakorlatilag mindazzal, amit az első két tippnél felsoroltam, már el is érheted ezt. Csupán következetesnek kell maradnod ehhez a stratégiához. Nem, nem leszel fuss-ki-öblítsd-ki, mert a vezetőid látni fogják azt, hogy többre vagy képes. Egyre több munkát, egyre több felelősséget és egyre több bizalmat fognak szentelni neked, míg végül nélkülözhetetlen leszel a szervezet számára. Mivel te dolgozol a legtöbbet és mindig éberen figyelsz, elsőként fogod meglátni a felkínálkozó lehetőségeket (mindig vannak ilyen lehetőségek!) és le fogsz csapni rájuk. Így fogsz kiemelkedni a naiv kezdő pozíciójából a szervezet kulcsfontosságú alkotórészévé.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version