Site icon C.S. Lazzar

Szeretnél korán kelni, de nem megy? Itt a megoldás!

Szeretnél korán kelni, de nem megy? Itt a megoldás!

Korábban kelni, mint az emberek többsége, kétségkívül az egyik olyan szokásom, ami merőben hozzájárul a boldogságomhoz és a sikeremhez. Mielőtt azonban szokássá válhatott volna, tudatos lépésekre volt szükség.

Hallgasd meg (2:42 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Amikor azt mondom valakinek, hogy ötkor szoktam kelni, ráadásul ébresztőóra nélkül, jó nagyra kerekedett szemeket látok. A következő kérdés általában az: és mikor fekszel le? A válaszom: tízkor, de nem ezen múlik!

Nálam ez egy évek óta tartó, hosszú folyamat eredménye. Volt egy periódus az elmúlt tíz év alatt, amikor ennek már nem láttam lényegét és én is jó sokáig aludtam. Jó na, lustálkodtam. Most meg abba foglak beavatni, hogyan sikerült újra visszaállni a korán kelős rutinba.

Nekem azért sikerült, méghozzá elég könnyen, mert tudtam, hogy miért akarom ezt. Ha korán szeretnél kelni, ne az ébresztőórával bíbelődj, ne azt számold, hánykor kell ágyba bújnod, nem az a legfontosabb, hogy sötétség meg hűvös legyen a szobában, és az sem fog túl sokat segíteni, ha lesz egy reggeli rutinod. Bocsánat, pontosítok: mindezek igenis fontosak, de csakis akkor, ha tudod, miért szeretnél korán kelni. Ezzel kell kezdened. Meg kell határoznod a miérted, méghozzá a lehető legpontosabban.

Például:

Minden reggel 5 órakor szeretnék kelni.

Miért szeretnél minden reggel 5 órakor kelni?

Mert úgy több alkotásra lenne időm.

Miért van szükséged több időre?

Mert könyveket szeretnék írni.

Miért szeretnél könyveket írni?

Mert olyasmivel szeretnék foglalkozni, amit szeretek csinálni.

Miért szeretnél olyasmivel foglalkozni, amit szeretsz csinálni?

Mert úgy látom, az az élet értelme, hogy azt csináld, ami a szenvedélyed.

A megfelelő kérdések megfogalmazásával mindig egy réteggel mélyebbre ásunk, míg végül eljutunk a szándék valódi okáig. És ha ezt megtaláljuk, nyert ügyünk van!

Az emberek többsége, ha korán kelésen gondolkodik, általában nagyon felszínesen teszi: „nyerek pár plusz órát”, „olyankor nem zavar senki”. Ez nem elég erős ok arra, hogy ilyen mértékű megerőltetéseket tegyünk, ezért legtöbbször bele sem kezdünk vagy nagyon hamar feladjuk. Ha viszont ismerjük a miértet, elkötelezzük magunkat mellette és mindent megteszünk, hogy megvalósítsuk. Akkor már jöhetnek a különböző praktikák és taktikák.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version