Site icon C.S. Lazzar

A legtöbb ember pénzügyi analfabéta

A legtöbb ember pénzügyi analfabéta

A legtöbb ember pénzügyi analfabéta

Ez most nagyon durván hangzik, de attól még igaz. Persze nem úgy értve, hogy nem tudja leolvasni a 100 eurós bankjegyről, hogy az egy százas, hanem egyszerűen nem ért a pénzhez.

Hallgasd meg (2:28 perc)
YouTube video player
Olvasd el (2 perc)

Az iskolában nem tanítják, a szüleink ugyanabban a cipőben járnak, tehát csak magunkra hagyatkozhatunk. Ha nem akarsz adósságban élni, szerezz pénzügyi tudást. Ha szeretnél többet keresni, mint jelenleg, tanuld meg a pénzt kezelni. Ha a gyermekeidnek valami igazán hasznos útravalót akarsz adni az élethez, ne egy vállalkozást sózz a nyakukba, amit egyébként sem akarnak, ne örökséget hagyj nekik, hogy aztán azt bulikra és drogokra szórják el, és nem is arra van szükségük, hogy rájuk hagyd a házadat. Pénzügyi tudást kell nekik adnod, hogy képesek legyenek megállni a saját lábukon.

A pénz nyelvét megtanulni egyébként nem ördöngősség, viszont alapvető fontosságú, ha bármit is el szeretnénk érni az életben. Ugyanis ahogy a világ egyik legnagyobb tőzsdei befektetője, Ray Dalio mondta: „Nem az a fontos, hogy mennyi pénzt keresel meg, hanem, hogy mennyit tudsz abból megtartani.”

Ahhoz, hogy ne folyjon ki a pénz a kezedből, tudásra van szükséged. Ahhoz, hogy olyan életszínvonalon élhess, amilyenre áhitozol, pénzügyi tudást kell szerezned. Erre a tudásra mindenkinek szüksége van, mert minden ember keres és költ. A mai világban minden a pénz körül forog, jobban, mint valaha a történelem során.

Amikor erről beszélek, az emberek azt hiszik, hogy meggazdagodásra gondolok. Ettől meg az emberek többsége elzárkózik. A pénz egy rossz dolog, a pénz mocskos, a gazdag ember kapzsi – ezek a tévhitek élnek bennünk és ezt adjuk tovább generációról generációra. De nem, nem a meggazdagodásról beszélek, hanem a puszta tényről, hogy senkinek sem jó az, ha adósságok között éli le az életét. A pénz nem boldogít, viszont megadja azt a szabadságot és kényelmet, hogy ne kelljen aggódnod miatta. Megéri, nem?

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version