Site icon C.S. Lazzar

Kell nekünk a karácsony?

Kell nekünk a karácsony?

Kell nekünk a karácsony?

Azt tudom, hogy miért van szükség a karácsonyra és társaira az üzleti világ szempontjából, nagyon is egyértelmű, hiszen egy fogyasztó társadalom vagyunk.

Hallgasd meg (2:49 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Évről évre egyre csak növekszik a karácsonyi őrület. Lassan már októberben megkezdődik a hullám és december végéig nem is csillapodik. Az emberek meg bedőlnek a csábításnak, egyre nagyobb, szebb és drágább ajándékokat vásárolnak egymásnak. De úgy érzem, valami igazán fontosat egyre inkább elfelejtünk: hogy miről is szól valójában ez az ünnep? 

A karácsony a világ különböző tájain más és más jelentéssel bír. Másmilyenek a szokások, eltérnek a hagyományok, de egy valami azért közös: a karácsony a szeretetről szól. Vagyis arról kellene szóljon… A modern és népszerű ünneppel együtt jár a karácsonyi zene (már októberben), üdvözlőlapok küldése, templomi ünneplések, karácsonyi ebéd és ünnepi hangulatú tárgyakkal való díszítés, mint például karácsonyfa-állítás, karácsonyi égők, színes üveggömbök, girlandok, szaloncukor, fagyöngyök és krisztustövisek elhelyezése, díszítése, és ki nem maradhat az ajándékozás. 

Kell nekünk ez? Biztos, hogy ezzel a sok színes, drága csillivilli cuccal tudjuk a legjobban kifejezni a szeretetet? Mert ha igen, elég nagy bajban vagyunk. De tudom, hogy nem így van. Tudom, hogy a szeretetet mindezek nélkül is ki lehet fejezni. 

Kell nekünk az ilyen karácsony, ez a nap, amikor a szeretetet ünnepelhetjük? Vagy az lenne a célja, hogy eszünkbe juttassa mindazt, amiről az év 364 másik napján elfeledkezünk? Mert ha ez a célja, akkor ezt is nagyon elszúrtuk. A sok ajándékkal, gömbökkel meg karácsonyfával mást sem teszünk, csak eltereljük a figyelmet a valódi értékekről: az együtt töltött minőségi időről, az egymásra figyelésről, a kedvességről és a jóságról. 

Igenis kell nekünk ez! Mert ha ez sem lenne, talán még az emléke sem maradna annak, amit úgy hívunk: emberszeretet. Én azt mondom, jól jönne havonta egy karácsony (sok kisgyermek lelkesen egyetértene most velem). De nem az ajándékok miatt, hanem hogy eszünkbe jusson: szeressük egymást és figyeljünk egymásra egész évben.

Boldog karácsonyt!

Exit mobile version