Site icon C.S. Lazzar

Bánj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak

Bánj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak

Bánj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak

A fenti mondat szerintem az emberiség egyik leginkább félreértett mondata. A második a „Kivétel erősíti a szabályt”.

Hallgasd meg (2:07 perc)
YouTube video player
Olvasd el (2 perc)

Csupán a tény hangsúlyozásáért, hogy mennyire tévesen értjük: tegyük fel, hogy te azt szeretnéd, ha téged mindenki felpofozna legalább egyszer naponta. Ha ez összejön, és kapsz egy-két pofont naponta, te boldog vagy. Eddig oké. De ha te kezdenél pofozkodni, (mert úgy bánsz másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak), nem lenne jó vége…

Hogyan kell ezt érteni valójában? Úgy, hogy mindenkivel másként kell bánni. Te azt szeretnéd, hogy minél többször megöleljenek, van, aki figyelemre vágyik, van, akit kell hagyni, hogy egyedül legyen, másokkal sokat kell beszélgetni, és olyanok is vannak, akik azt szeretik, ha megdicsérik őket. Mind-mind egyediek vagyunk és egyedien kell mindenkivel bánni – úgy, ahogyan ő szeretné. 

Úgy bánj másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak – azaz, úgy bánjanak veled, ahogy te szeretnéd.

Sikert és boldogságot:

UI: a kivétel erősíti a szabályt azt jelenti, hogy a szabályba belefoglalt kivételektől a szabály sokkal inkább állja a helyét. Például: minden reggel hatkor kelek, kivéve ünnepnapokon. Ha nem tenném oda a kivételt, egyrészt hazudnék, másrészt nem mondhatnám, hogy ez egy szabály, hiszen vannak kivételek. De a kivételek meghatározásával már létrejön a szabály, tehát a kivétel erősíti a szabályt.

Exit mobile version