Site icon C.S. Lazzar

Feladtad már az újévi fogadalmaidat?

Feladtad már az újévi fogadalmaidat?

Feladtad már az újévi fogadalmaidat?

Két hét. Nagyjából ennyi ideig bírjuk ki, mielőtt feladjuk. Te bírod még?

Hallgasd meg (3:15 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Nem hiába hívjuk újévi és nem „újkéthéti” fogadalomnak! De miért nem sikerül betartani őket? Miért adjuk fel ennyire hamar? Sajnos nincs egy konkrét és helyes válasz, hiszen esete válogatja. De talán ez az a válasz, amit te keresel: mert a szokásaid rabságában élsz. 

Van reggeli rutinod? A legtöbb ember azt gondolja, hogy neki nincs. Mert reggeli rutin alatt azt értjük, hogy korábban kelünk, sportolunk, meditálunk, satöbbi. Valójában ezek a reggeli rutinok, de igazából minden embernek van reggeli rutinja. Az, hogy szól az ébresztő és kétszer megnyomod a szundit, mielőtt felkelsz, egy rutin. Hogy kávéval indítasz és nem reggelivel, szintén egy rutin. És igen, kitaláltad, ezek a te berögződéseid, a te szokásaid. Ezekből meg nagyon nehéz kiszakadni.

Tehát nem azzal van gond, hogy ne lennél kitartó, és nem is azzal, hogy túl magasra teszed a mércét. 

Egyszerűen túl sokat vársz el magadtól, túl rövid idő alatt.”

A szokásokat megváltoztatni lassú folyamat. Apró lépésekre van szükség és azokat rendszeresen gyakorolni kell, lehetőleg nap mint nap. Sokan azért adják fel például az edzésprogramot, mert egyszer kihagynak egyetlen napot. Semmi sem történik attól, hogy egyszer valami kimarad. Fátylat rá és menj tovább!

A titok a fokozatosságban rejlik. Ha öt éve nem jártál edzőterem felé, pontosan tudod, hogy nem kezdheted a legnagyobb súlyokkal. De ha rendszeresen jársz, fejlődni fogsz és előbb-utóbb azt is meg tudod majd emelni. Bármilyen célról legyen szó, ugyanígy kell eljárnod: fokozatosan alakítsd át a szokásaidat.

Az egyik trükk, ami segíthet, ha a nagy célod eléréséhez kisebb, tágabban megfogalmazott célokat hívsz segítségül. Például ha le szeretnél fogyni, ilyen célokat fogalmazz meg: ebben a hónapban egészségesebben fogok táplálkozni. Sokkal könnyebb betartani, mint mondjuk azt, hogy ezután csak napi kétszer eszek (főleg ha azelőtt folyamatosan adagoltál valamit a szervezetednek). Vagy egy másik cél lehet ez: ebben a hónapban többet fogok mozogni. Így arra serkented magad, hogy gyalog menj, ahová máskor autóval mentél, vagy a felvonó helyett a lépcsőt válaszd. Sokkal könnyebb betartani, mint azt az irreális újévi fogadalmat, hogy napi tíz kilométert fogsz szaladni. 

Hajrá! Sikerülni fog! Ne add fel!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version