Site icon C.S. Lazzar

Ha nem alszol eleget, szó szerint megmérgezed magad

Ha nem alszol eleget, szó szerint megmérgezed magad

Ha nem alszol eleget, szó szerint megmérgezed magad

Mély alvás során egy egyedi és rejtélyes folyamat zajlik le az agyban, melynek során olyan méreganyagok tisztítódnak ki, amelyek Alzheimert okozhatnak.

Hallgasd meg (2:03 perc)
YouTube video player
Olvasd el (2 perc)

Minél többet kutatjuk az alvást, annál érdekesebb eredményekre jutunk. Legutóbb például a Bostoni Egyetem kutatója, Laura Lewis, aki az Alzheimert kutatta, megdöbbentő dolgot fedezett fel. 

Alvás során az agy öt fázison megy át, ezek közül az egyik a mély alvás. Az INC magazinban megjelent cikk szerint a csoda pontosan itt zajlik le. Mély alvás alatt az agysejtek kikapcsolnak, mint sok millió kis villanykörte, ezáltal hirtelen az agynak az oxigén- és egyben vérszükséglete lényegesen csökken. A vérhiány előidézi, hogy gerincvelő folyadék áramoljon a koponyába (ez a folyadék veszi körül az agyat), ami aztán kiáramlik és magával visz olyan toxinokat, amelyek a tudomány jelen állása szerint Alzheimert okozhatnak. 

A mély alvás tehát sokkal több, mint egy egyszerű pihentető tevékenység a testünknek, egyben egy igencsak hasznos méregtelenítő folyamatnak adunk lehetőséget. A rossz hír az, hogy ezt a folyamatot másképp nem lehet előidézni, csakis a mély alvással. Az alvásnak ebbe a fázisába nem juthatunk el egy szundi során, csakis egy hosszú, pihentető alvás során. 

Úgyhogy jó éjszakát, pihentető, méregtelenítő éjszakákat kívánok!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version