Site icon C.S. Lazzar

9 tipp (szokás), hogy több életerőd legyen

9 tipp (szokás), hogy több életerőd legyen

9 tipp (szokás), hogy több életerőd legyen

Biztosan vannak olyan napjaid, amikor kevesebb kedved vagy nulla lendületed van. Legszívesebben ki sem bújnál a takaró alól. Más napokon meg tudnád váltani a világot. És van az a nap, ami jól indul, aztán egy pillanat alatt lemerülsz, mint a kínai elem. Az idő a legfontosabb eszközünk, mégis a produktivitás szempontjából sokkal fontosabb, hogy mennyire vagy energikus.

Hallgasd meg (8:17 perc)
YouTube video player
Olvasd el (8 perc)

Mit tehetsz azért, hogy minden nap lendületes legyél? Scott Young író és vállalkozó összeállított egy 9 pontot tartalmazó listát, ami határozottan segíteni fog neked!

Első szokás: bújj ágyba korábban

Ma már tudjuk, hogy az alvás a lehető legfontosabb az energiaszint szempontjából. Ha nem alszol eleget vagy nem alszol jól, nem pihened ki magad, és olyan leszel, mint egy zombi. 

Van, akinek elég öt-hat óra alvás, van, akinek még nyolc sem elég. Feltétlen meg kell tudnod, hogy neked mennyi alvásra van szükséged, és elképzelhető, hogy szigorú változtatásokra van szükség ahhoz, hogy ezt nap mint nap megkapd. 

Scott tippje: feküdj le a következő harminc napban minden este 10 órakor. Hétvégén is.

Az én tippem: ne használj ébresztőórát, és addig vidd visszafelé a lefekvési időt, míg a megfelelő időpontban ébredsz fel. A biológiai óra a legjobb! Akkor kelt fel, amikor kialudtad magad. (Én nem használok ébresztőórát, és még egyszer sem „aludtam el” – ha időben lefeküdtem.)

Második szokás: sportolj minden nap

A sport hosszú távú befektetés a stabil és magas energiaszint eléréséért. A trükk a kitartásban és a következetességben rejlik. A sportolás célja az általános fitt állapot elérése, ami természetesen energikussá tesz. Sokan azt gondolják, hogy a reggeli sporttól egész nap fáradtak lesznek, mert kiszívja az energiájukat. A tapasztalat az ellenkezőjét mutatja: a reggeli sportolás élénkít, olyannyira, hogy egész napra kitart.

Scott tippje: végezz napi 10 burpee gyakorlatot (otthon).

Az én tippem: kezdd a reggelt testmozgással (bármi, ami megdobogtatja a szíved – érzed, hogy a torkodban ver) – lehet ez néhány fekvőtámasz, terpesz-zár (jumping jack), felülés vagy bármi más.

Harmadik szokás: húsz perces szundi

A szundizásról az az általánosan elterjedt téveszme, hogy a lustaság jele. Fáradtság vagy valóban a lustaság jele lehet, ha a szundi órákig tart. A tudatos, húsz percnél nem hosszabb szundi viszont kifejezetten jó hatással lehet az energiaszintünkre, a kognitív képességeinkre, sőt még a memóriát is erősíti (főleg tanulás közben).

A hatékony szundi titka, hogy ne tartson tovább húsz percnél. Ébresztőórát kell használni, és amint megszólal, azonnal fel kell kelni.

Scott tippje: iktass be egy-egy szundit ebéd utánra.

Az én tippem: én a délután 1 óra körüli szundit találom a legjobbnak, főleg ha még nem ittál kávét. Ne kávézz reggel, mert akkor amúgy is energikus vagy, mert sportoltál és fel vagy élénkülve. Délben már fogy az energiaszint, ezért bedobnál egy kávét. Tehát 1 órakor idd meg a kávét, majd rögtön utána térj nyugovóra, 20 perces ébresztést állítva. Nagyjából ennyi időre van szüksége a szervezetednek a koffein felszívódására, így amikor megébredsz, újra Duracell-nyuszi üzemmódba kapcsolhatsz.

Negyedik szokás: végezd a nehezebb, fontosabb munkát reggel

A legtöbbünknél igaz, hogy reggel vagyunk a legenergikusabbak. Ha lefárasztjuk magunkat e-mailekkel, üzenetekkel, csip-csup dolgokkal, később sokkal nehezebben tudjuk elvégezni a fárasztó, nehezebb feladatokat. 

Scott tippje: a nap első néhány órájában végezz mély, akár megerőltető feladatokat.

Az én tippem: ne ugorj neki rögtön a legnehezebbnek, előbb rangsorolj. Mi fontos? Mi sürgős? Annak állj neki, amelyikre mindkettő érvényes (fontos ÉS sürgős).

Ötödik szokás: határozd meg a szándékaidat egy nappal korábban

Az energiaszint gyakran a lendületen múlik. Ha azonnal nekilátsz a munkának, elkapod a lendületet, míg ha teszel-veszel, tervezgetsz, elveszíted azt.

Scott tippje: tervezd meg a napod az előző este. Írd le, mit és milyen sorrendben fogsz elvégezni, közben vizualizálj arra, hogy mit is fogsz pontosan csinálni.

Az én tippem: igen, tervezz az előző napon (akár már a munkaidőd végén), de ne csak tippelj, hogy mi mennyi időbe fog telni, hanem próbáld minél pontosabban megtervezni, elképzelni, beosztani. 

Hatodik szokás: add el magadnak a céljaidat

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy megtervezik a napjukat, látják, milyen feladatokat kell elvégezzenek, de fogalmuk sincs, hogy miért. Mert a főnök ezeket bízta rád? Mert most pont ehhez volt kedved? A célokat összehasonlíthatatlanul könnyebben el lehet érni, ha tudod, hogy miért az a célod. 

Scott tippje: különíts el minden nap tíz percet arra, hogy megvizsgáld, melyek az aznapi feladataidnak a céljai. 

Az én tippem: minden feladat mellé írd oda zárójelbe, hogy mi lesz annak a feladatnak az eredménye. Mit fogsz elérni azzal, ha elvégzed azt a feladatot?

Hetedik szokás: válogasd meg a barátaidat

Nem döntheted el, hogy kik a szüleid, a munkatársaid, sőt még arról is nehezen dönthetsz, hogy ki a főnököd. Az viszont csak rajtad áll, hogy kik a barátaid. 

Azok az emberek, akik elszívják az energiádat, nem barátok, hanem energiavámpírok. Nem kell megszabadulni azoktól, akik időnként rossz passzban vannak, de akik mindig, azoktól igen.

Scott tippje: állíts egy mentális határidőt azokra a barátokra, akik elszívják az energiádat.

Az én tippem: zárd ki az életedből azonnali hatállyal azokat az embereket, akik negatív hatással vannak rád. Korlátozd az együtt töltött időt azokkal, akiket nem tudsz kizárni, és vedd körül magad olyan emberekkel, akik feltöltenek.

Nyolcadik szokás: olvass jobb könyveket

Ha szoktál olvasni, biztosan észrevetted már, hogy egyes könyvek felvillanyoznak, mások meg – pontosan úgy, mint a negatív emberek – lehangolnak, elszívják az energiádat. A cél az, hogy olyan könyveket olvass, amelyek az első kategóriába tartoznak. Mert lehet, hogy sok fontos és hasznos információ van a könyvben, de ha folyton lemerülve érzed magad, amikor olvasod, az nem egy neked való könyv!

Scott tippje: mindig legyen kéznél egy olyan könyv, ami képes téged motiválni, energizálni.

Az én tippem: olvass minden nap. Ha eddig semmit sem olvastál, olvass reggelente öt percet. 

Kilencedik szokás: hozd egyensúlyba az életed

Rengeteg energiánk azzal veszik el, hogy az élet különböző területei között lavírozunk. Fontos, hogy harmóniát teremtsünk ezek között. Egészség, munka, kapcsolatok, spiritualitás, pénzügyek, szórakozás, satöbbi. Sokszor előfordul, hogy egy helyen gondok vannak és minden másra is kiburjánzik a baj.

Scott tippje: ülj le egy órát és gondolkodj el rajta, hol vannak problémák és azokat hogyan tudnád megoldani.

Az én tippem: kiegészítve Scott javaslatát, én még azt tanácsolnám, hogy töltsd ki a Milyen az én életem? kérdőívet. Ez nagy segítség lehet számodra, hogy lásd, hol vannak gondok az életedben, mire kell jobban odafigyelned.

Tudom, nem egyszerű, tudom, nem könnyű. De a te életedről van szó. Miért ne lenne minden napod egy remek nap? Ebben még segítségedre lehet a Start! reggeli rutin javaslatom.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version