Site icon C.S. Lazzar

Hogyan légy boldog? Megmondják az idős emberek!

Hogyan légy boldog? Megmondják az idős emberek!

Hogyan légy boldog? Megmondják az idős emberek!

Ha a boldogságot keressük, mi sem ésszerűbb, mint megkérdezni azokat, akik leélték életük nagy részét. Ha valaki tudja a választ a kérdésre, hogy mitől lehetsz boldog, akkor ők biztosan. Vagy mégsem?

Hallgasd meg (3:03 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

A New York Times újságírója, John Leland is feltette magának ezt a kérdést. Majd úgy döntött meg is válaszolja, méghozzá egy könyvben: Happiness Is a Choice You Make: Lessons From a Year Among the Oldest Old (A boldogság egy döntés: egy évnyi lecke az idősek időseitől). 

Csupán szemezni lehet a könyvből, de itt vannak a – talán – legfontosabb kulcsgondolatok.

Ha boldog szeretnél lenni, gondolkodj úgy, mint egy idős ember.”

Rengeteg kutatás azt támasztja alá, hogy az emberek időskorban teljesen másként gondolkodnak az életről. A halál kérdése, ami a fiatalok számára tabu, az idősek körében terítékre kerül. Az ember ráébred, hogy az élet véges, és korlátozott idő áll mindenkinek rendelkezésre. Az idős ember hálás az életéért, ezért is közismert közöttük a mondás: „Hál’ istennek kaptunk egy újabb napot.” Ez nem más, mint a hála tudatos gyakorlása.

A „szelektív felejtés”

Az emberek elfelejtik a rosszat, leginkább a jó marad meg. Emlékszel még arra az influenzára, amitől ágynak dőltél, és az volt az érzésed, bele fogsz halni? Már csak arra emlékszel, hogy influenzás voltál, de túlélted. Viszont az életre szóló barátod, akivel tinédzser korodban ismerkedtél meg, nos ez az, amit soha nem felejtesz el. 

A boldogság egy döntés.”

Időskorban az emberek gyakran ráébrednek arra, hogy az élet minőségét nem a különböző események határozzák meg, hanem az, hogy hogyan reagálunk mindazokra. Ha elfogadod és kijelented, hogy nem lehetsz hatással olyasmire, mint például az időjárás – és ide sorolhatuk még rengeteg körülményt -, felszabadulsz. Bármikor meghozhatod azt a döntést, hogy boldog leszel.

Kapcsoljuk ki a zajt, a félelmeket és a vágyakat, amelyek zavarják a mindennapjainkat, és éljük meg, hogy mennyire fantasztikus is valójában az élet!”

A gondolkodásmódunk megváltoztatásával, a fókusz áthelyezésével sok minden másként alakulhat az életünkben. Összpontosítsunk arra, amivel már rendelkezünk, mintsem arra, amivel nem. Az optimizmus nem azt jelenti, hogy a jövő mindenképp jobb lesz. Azt jelenti, hogy megtapasztaljuk, hogy a jelenünk jobb.

Tölts több időt életvidám idős emberekkel, ezáltal te is optimistább, boldogabb lehetsz.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version