Site icon C.S. Lazzar

Az akaraterő túl van értékelve – avagy mit tegyél, ha valaminek nem tudsz ellenállni?

Az akaraterő túl van értékelve - avagy mit tegyél, ha valaminek nem tudsz ellenállni?

Az akaraterő túl van értékelve - avagy mit tegyél, ha valaminek nem tudsz ellenállni?

Úgy tűnik, mégsem a gyenge akaraterőn múlik, hogy nem tudsz ellenállni a gyorskajának, hogy képtelen vagy kitartani a diétáddal, és az sem, hogy nem tudsz (vagy nem is akarsz) leszokni a telefon- és közösségi média függőségről.

Hallgasd meg (2:38 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Azt mondják az okosok, az akaraterő is olyan, mint egy izom. Ha elég sokáig edzed, erős lesz, mint az acél. De ha így van, akkor az is igaz, hogy időnként meg kell pihentetni. Mint ahogy a testedzések esetében is kell egy-egy pihenőnap. És ez az, amitől elszabadul a pokol, bármi is az, amivel meg akarsz küzdeni. 

Ugyanis a diétából nem lehet szünetet tartani, ahogy az édesség-sóvárgásból sem. S abban a pillanatban, amikor az akaraterő elgyengül, beüt a ménkő. 

Az akaraterő-edzés helyett azonban másvalamit is megpróbálhatsz: tudatos tervezés és megelőző intézkedések formájában.

  • Ha egészségtelen ételek zabálásától akarsz megszabadulni: ne legyen otthon ilyen. Ha meg szeretnéd előzni, hogy ilyesmit vásárolj, csakis tele hassal menj vásárolni. Vagy még jobb: kérj meg valaki mást, hogy vásároljon neked.
  • Ha folyton a telefonod nyomkodod, amikor igazából más emberekkel kellene társalogni: ne vidd magaddal a telefont vagy kapcsold ki. Nem áll meg a világ, ha egy-két órára ki lesz kapcsolva a telefonod. De tényleg nem! 
  • Ha mélyreható munkát akarsz végezni és folyton megzavarnak, menj el egy kávézóba, ahol nincs internet (és kapcsold ki a mobilod).
  • Ha kora reggel akarsz edzeni, készíts elő mindent úgy, hogy reggel csak annyi dolgod legyen, hogy felkelsz, öltözködsz és indulsz.
  • Ha olvasni szeretnél, de a figyelmed máshol van, menj egy olyan helyre, ahol nincs tévé, számítógép, internet (és kapcsold ki a mobilod).
  • Ha úgy érzed, túl sokat lógsz a telefonodon, takarítsd meg a készüléked, és csak az maradjon rajta, ami feltétlenül szükséges (telefon, SMS, térkép – kell egyéb?).

A tudatos döntések és a megelőzés mindenképp jobb, mint küzdeni és megpróbálni ellenállni!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version