Site icon C.S. Lazzar

Ne magyarázkodj – senki nem kíváncsi a kifogásokra

Ne magyarázkodj - senki nem kíváncsi a kifogásokra

Ne magyarázkodj - senki nem kíváncsi a kifogásokra

A világ tele van kifogásokkal, amik senkit nem érdekelnek.

Hallgasd meg (1:54 perc)
YouTube video player
Olvasd el (2 perc)

Ha valakit megkérek valamire, amit nem szívesen tenne meg, általában egy kifogást kapok válaszul. Egyértelmű számomra, hogy kifogás, és szerintem még ő is tudja, hogy mennyire átlátszó, mégis inkább ezt választja, mintsem azt mondja egyszerűen: nem. Mit tehetnél? Vállat vonsz és mész tovább. 

Akkor pirultam el, amikor észrevettem: én is ezt csinálom. Magyarázkodok, kifogásokat keresek, ahelyett, hogy annyit mondanék: sajnálom, de nem.

Kipróbáltam és el kell mondanom: brutálisan jó! Kölcsönt akart kérni tőlem valaki, aki ráadásul nem is annyira közeli, hogy ezt bátorkodjon megtenni. Normál esetben kerestem volna egy kifogást. Most nem alkalmas, mert pont nem úgy állok. Épp bővítettük a lakást és többe került, mint… De hát ez amúgy sem érdekli! Csak az fontos neki, hogy kap kölcsönt vagy sem. Úgyhogy csak ennyit mondtam: Sajnálom, de nem. Remélem sikerül megoldanod. 

Az eredmény: ha nincs kifogás, nincs mibe belekötni (mert az emberek szeretik feszegetni). Nem, s kész, téma lezárva.

Ez működik máskor is, nem csak ha pénzt kérnek kölcsön. Ha a válasz nem, akkor ennyi a válasz: nem. Nincs magyarázkodás, nincsenek kifogások, nincs mellébeszélés.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version