Site icon C.S. Lazzar

Melyiket könnyebb megvalósítani: az ésszerűbb célokat vagy az ésszerűtleneket?

Melyiket könnyebb megvalósítani: az ésszerűbb célokat vagy az ésszerűtleneket?

Melyiket könnyebb megvalósítani: az ésszerűbb célokat vagy az ésszerűtleneket?

Murphy azt mondta: két pont között a leghosszabb út az egyenes. Vicces gyerek volt ez a Murphy (ki volt Murphy?!), de főleg okos, mert bizony sokszor beletrafált a dolgok lényegébe. Ha őt kérdeznénk, biztos azt mondaná: az ésszerűtlen célokat hamarabb elérjük, mint azokat, amelyek valószerűnek tűnnek.

Hallgasd meg (3:06 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Mi meg kinevetnénk Murphy-t, hogy mondhat ekkora ésszerűtlenséget? De mint sok más esetben is, ha jobban megnézzük, gyakran – sőt, szinte kivétel nélkül mindig – Murphy-nek van igaza. 

Mert milyen egy ésszerű cél, azon kívül, hogy látszólag könnyű? Unalmas. És az ember igencsak érdekes teremtmény. Mert az ember nem egy robot. Azért is mondják az unalmas munkára, hogy robotolás. A robot nem unja meg a monotonitást. A robotnak nem kellenek kihívások. A robotnak egyértelmű utasítások kellenek, hogy el tudja végezni azt, amire meg lett előre tanítva. De az ember nem ilyen. Az embernek kihívás kell. Akadályok kellenek, amelyeket ő le kell küzdjön. Különben megunja és odébbáll. 

Tehát mit csinál az ember, amikor egy ésszerű célt állít maga elé? Elindul, csinálja, csinálja, de mivel akadálymentesen halad, megunja. És vagy keres magának egy akadályt – megnehezíti saját magának a dolgát -, vagy hagyja az egészet a francba, és keres valami más elfoglaltságot. 

A legtöbb ember megtanul biciklizni. Hogyan? Rendesen. Két keréken (gyakran négyen), két kézzel fogva a kormányt. Aztán, ha már megy, mit csinál az ember? Elengedi az egyik kezével a kormányt. Majd elengedi mindkettővel! Vagy felkapja a kormányt és egy keréken száguld! És még sorolhatnám. 

Nem jó nekünk az, ami biztonságos és ésszerű. Folyton feszegetnünk kell a határainkat. Kellenek az akadályok és a kihívások. 

Az ésszerű célokat unjuk és legtöbbször nem érjük el azokat. Keresünk érdekesebb – ésszerűtlenebb – célokat. És érdekes módon – hogy Murphy-nek legyen igaza – azokat megvalósítjuk. Hamarabb és könnyebben, mint gondoltuk volna. És közben még jól is érezzük magunkat. 

Ez kell ahhoz, hogy értelme legyen minden reggel felkelni az ágyból. Ésszerűtlen célokra van szükségünk az életben! 

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version