Site icon C.S. Lazzar

A legfontosabb univerzális kérdés: miért?

A legfontosabb univerzális kérdés: miért?

Minden reggel felkelünk, reggelizzünk, kávézunk, munkába megyünk, dolgozunk. Ugyanazt ismételjük nap nap után, hónapról hónapra és évről évre. Egy idő után azt érezhetjük, hogy ez az egész értelmetlen, hogy egy helyben toporgunk és nem haladunk sehova.

Hallgasd meg (3:18 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Elrohan mellettünk az élet

Hacsak nem a hegyekben élünk remeteként, nagyon könnyű elmerülni a mindennapok forgatagában. Felgyorsult világunkban annyira sok inger ér bennünket, hogy már az is csoda, ha képesek vagyunk mindezeket feldolgozni. Alig nyílt ki a szemünk, a Facebook máris tucatjával okádja szembe velünk a nagyvilágot, és ez így megy egész nap, megállás nélkül. Csak történnek velünk a dolgok, anélkül, hogy tudnánk, mi miért van. 

Hacsak tudatosan meg nem nyomjuk a féket, így fog elszáguldani mellettünk az egész életünk. 

A „miért” mindennek értelmet ad

Akár azt szeretnénk érezni, hogy van értelme az életünknek, akár arra szeretnénk lendületet kapni, hogy egyáltalán kikecmeregjünk reggel az ágyból, előbb a következő kérdést kell megválaszolnunk: miért? 

Találd meg mindenben a miértet!

Az igazi miértet nem könnyű megtalálni, de megéri. Tegyük fel, hogy egy viszonylag egyszerű dologról van szó: szeretnél minden reggel egy órával korábban kelni. A miért kérdésre lesz egy egyszerű, egyértelmű válaszod. Mondjuk az, hogy úgy érzed, lustább vagy az átlagnál. Ez azonban nem elég, sokkal mélyebbre kell ásnod. A válaszra újra rá kell kérdezni: miért érzed úgy, hogy lustább vagy az átlagnál? Mert mindenki más már hatkor talpon van. Tovább. Miért baj az, hogy mindenki más hatkor talpon van, de te csak hétkor kelsz? Mert úgy tűnik, más jobban halad, mint te. Most kezdünk közelebb kerülni az igazi miérthez! Miért gondolod azt, hogy azon a reggeli egy órán múlik az, hogy más jobban halad, mint te? Miért, miért, miért? Addig kell egyre mélyebbre és mélyebbre ásni, amíg megtalálod az igazi okot. 

Honnan tudod, hogy megtaláltad a miértet?

A valódi miértek érzelmi alapúak. Valami, ami nagyon kellemes, vagy épp ellenkezőleg, nagyon kellemetlen. Ahogy az iménti példában láthattad, a korábban keléstől csupán néhány lépésben jutottunk el a valódi okig: a lemaradás érzéséhez. Akkor tudod, hogy megtaláltad, ha találkozol ezzel az érzéssel. És akkor lesz az, hogy meg tudod keresni azt, amit tenned kell, hogy kezeld ezt az érzést. Az előbbi példa esetében nem feltétlenül az lesz a megoldás, hogy egy órával korábban kelsz, sokkal inkább az, hogy célokat alkotsz az életedben, amelyekért érdemesnek tartod majd azt, hogy harcolj (és akár egy órával korábban kelj minden nap).

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version