Site icon C.S. Lazzar

Ha a mai nap lenne életed utolsó napja, mihez kezdenél? Azaz, hogyan éld álmaid életét!

Kissé morbid a kezdés, de igazán nagy pozitív hatással lehet ránk, ha ezen a szemüvegen át nézünk a saját életünkre. Ebben a bejegyzésben 5 egyszerű lépésre bontom azt, hogyan találd meg és éld azt az életet, amit igazán szeretnél.

Hallgasd meg (5:18 perc)
YouTube video player
Olvasd el (5 perc)

A legtöbb ember úgy ébred fel és él minden nap, hogy teljesen természetesnek veszi: életben van. Szinte senki nem gondolkodik azon, hogy talán a mai nap lesz az utolsó napja. Pedig nagyon jól tudjuk: az életünk véges és nem tudjuk, meddig fog tartani. Azt viszont tudjuk, hogy itt és most boldogok vagyunk-e. Ha a válasz az, hogy nem vagy többnyire, talán érdemes kissé újraértékelni a dolgokat.

Első lépés

Erre egy nagyszerű gyakorlat, ha legkevesebb 10 napon át, de a legjobb az, ha 30 napon át, minden este megkérdezed magadtól: ha ma lett volna az életem utolsó napja, azzal telt volna el, amivel eltelt? És írd le a választ: igen vagy nem. Ne próbáld megmagyarázni, ne keress kifogásokat, egyszerűen gondolj bele, hogy igen vagy nem. Majd írd le a választ. A tizedik vagy harmincadik napon vond le a következtetést: többnyire úgy élem az életem, ahogy szeretném, vagy sem? 

Ha igen, gratulálok! Ha nem, akkor valaminek meg kell változnia. A változás pedig csak rajtad múlik. Amikor a páromnak magyaráztam ezt az elméletet, azonnal azzal replikázott, hogy „de hát dolgozni kell, mert bármilyen is legyen az ideális életed, pénz kell hozzá”. Egyetértek, hogy szükséges a pénz. Ez viszont egyáltalán nem zárja ki azt, hogy olyan életet élj, amilyet szeretnél. 

Második lépés

Az elméletem szerint, ha a 10-30 napos gyakorlat után fény derül az igazságra, és úgy döntesz, változtatni fogsz, a következő lépés természetesen az, hogy meg kell állapítanod: hogyan szeretnéd élni a napjaidat, hogy minden nap végén igennel válaszolhass arra az ominózus kérdésre. Erre a legjobb rávezető pontosan ugyanez a kérdés lehet, egy picit másként megfogalmazva:

Ha tudnám, hogy már csak fél év van hátra az életemből, mivel szeretném eltölteni ezt az időt? A válaszok általában mindenféle probléma nélkül jönni fognak. Sok esetben ezek olyanok lesznek, amelyeket ebben a pillanatban teljesen irreálisnak és megvalósíthatatlannak látunk. Nem baj! Ne írjuk le őket, csak mert valószerűtlenek. Olvassuk el őket újra meg újra, és képzeljük el, hogy így éljük az életünket. Milyen érzés fog el, amikor ezt elképzeljük? Nem érné meg, hogy mindent és bármit megtegyünk ezért?

Harmadik lépés

A következő lépés ez: ötleteket kell gyűjtenünk, hogyan válthatnánk valóra az álmainkat? Egy dolog biztos: megérdemeljük a boldogságot, és azt, hogy olyan életet éljünk, amilyet szeretnénk. Az ötletek valószínűleg nem fognak azonnal megszületni, de el kell hinnünk: minden megoldható! Ismételd utánam: minden megoldható! Még egyszer: minden megoldható! Most mondd ki hangosan: MINDEN MEGOLDHATÓ! 

Vásárolj egy füzetet, lehetőleg olyat, aminek már a borítója is nagyon tetszik neked. Ennek a borítójára írd fel: CSABA ÁLOMÉLETE (a Csabát helyettesítsd a saját neveddel). Az első oldalra pedig írd fel, szintén szép NAGY betűkkel: MINDEN MEGOLDHATÓ! Alája pedig – nem kell túl nagyba, hogy férjen ki – írd le, hogy milyen életet képzeltél el magadnak.

Negyedik lépés

Határozd el, hogy mától, minden egyes nap legkevesebb egy órát arra fogsz szentelni, hogy a megoldáson dolgozol. Lehet ez egyszerű gondolkodás, elmélkedés, lehet ez beszélgetés a házastársaddal, barátokkal, vagy kutatás a könyvtárban, az interneten. Szentelj erre a célra egy füzetet és mindent írj le! 

Valahányszor elbizonytalanodsz – és valószínűleg többször is el fogsz -, csak lapozz az első oldalra és olvasd végig az ott leírtakat. Juttasd az eszedbe, hogy magadért és a saját boldogságodért teszed, amit teszel. Meg vagyok győződve róla, hogy hamar meg fogod találni a megoldást. Ugyanis mindenre van megoldás (csak meg kell találni)!

Ötödik lépés

Gratulálok! Megtaláltad a megoldást! De nem szabad lazítani, sőt, most kell sebességbe kapcsolni, hiszen a java még hátravan: gyakorlatba kell ültetni az elméletet. A feladatod most már ennyi: csináld, amit kiterveltél, rendületlenül, szakadatlanul, kitartással!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version