Site icon C.S. Lazzar

4 hatékonyságnövelő tipp azoknak, akiknek gyakran összecsapnak a hullámok a fejük felett

4 hatékonyságnövelő tipp azoknak, akiknek gyakran összecsapnak a hullámok a fejük felett

Megébredsz reggel, s alighogy kezedbe veszed a telefonodat, elárasztanak az értesítések, amelyek estig meg sem szűnnek, sőt egyre csak sokasodnak. Ha ezekhez hozzáadjuk a napi teendőket, e-maileket, különböző feladatokat, a gyerekek iskolai problémáit, a házi teendőket, a mosást, főzést, takarítást, nem is csoda, hogy azt érezzük, összecsapnak a fejünk felett a hullámok.

Hallgasd meg (3:04 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

A legegyszerűbb megoldás talán az lenne, hogy teljesen szétkapcsolódunk a külvilágtól, de ez természetesen lehetetlen. A második legjobb megoldás az, hogy megtanulunk alkalmazkodni, bevezetjük a következő 4 hatékonyságnövelő tippet.

  1. Legyünk tudatosabbak és tervezzünk

Ne rontsuk el már reggel azzal, hogy kezünkbe vesszük a telefont, és böngészni kezdjük, hogy miről maradtunk le. Gondoljunk csak bele, igazán ritkán történik meg az, hogy valami rendkívül fontos dolog történt, amíg aludtunk. Ehelyett használjuk ki agyunk reggeli frissességét, és tervezzük meg a napunkat. Nagyon könnyen elveszünk a feladatok sűrűjében, hogyha terv nélkül szökünk neki mindig annak, amelyik a legsűrgősebbnek tűnik. 

  1. Tegyünk rendet

A rendetlenség káoszt eredményez, ami stresszhez és szétszórtsághoz vezet. Ezért rendkívül fontos, hogy a környezetünkben mindig legyen rend. Ebbe beletartozik úgy az otthonunk, mint az irodánk, ugyanakkor érvényes a számítógépünkre és a mobiltelefonunkra is. Az a jó, ha minden a helyén van, és soha semmit nem kell keresgélnünk. Ez nemcsak a produktivitásunkat növeli meg, hanem segít az összpontosításban is.

  1. Vigyázzunk a saját időnkre

Napközben rengeteg időrabló tevékenységgel – amelyek egyébként fontosnak vagy hasznosnak tűnhetnek – értékes perceket, adott esetben órákat veszítünk. Ilyenek lehetnek például a különböző gyűlések, amelyeken csak ott vagyunk, de aktívan nem veszünk részt. Ide tartoznak a mindenféle megzavarások – kollégák, ismerősök által, de ide sorolható az is, ha be-benézünk a Facebookra, Instára.

  1. Gyérítsük a programunkat

Azt gondolhatnánk, hogy ha több dolgot zsúfolunk bele a napunkba, attól hatékonyabbak leszünk, de épp ellenkezőleg, minden csak rosszabb lesz. Ha csak rohanunk egyik feladattól a másikig, semmit sem tudunk rendesen megoldani, és egyre stresszesebbek leszünk. Ehelyett hagyjunk „szabad” időt egy-egy feladat között – másnéven tartsunk szüneteket -, és ne akarjunk mindent azonnal megoldani. A legjobb az, ha tervezünk – ahogy az egyes pontnál írtam – és a tervezésnek legyen része az is, hogy rangsoroljuk a feladatokat.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version