Főoldal Motiváció Ne dolgozz sokat, dolgozz okosan!

Ne dolgozz sokat, dolgozz okosan!

C.S. Lazzar
Ne dolgozz sokat, dolgozz okosan!

Hivatalosan 18 évesen kezdtem el dolgozni. Már 20 éves korom előtt eldöntöttem: én gazdag leszek. Nem kellett hozzá tíz év és ez valóra vált. Mielőtt azonban megtörténhetett volna, fel kellett ismernem valamit: nem attól függ, hogy mennyi pénzt keresek, hogy mennyit dolgozom.

Hallgasd meg (4:26 perc)
Olvasd el (4 perc)

A sok és kemény munka meghozza a gyümölcsét – ehhez nem fér kétség. Azonban minden embernek minden napja 24 órából áll és ebből kell kihozni a legtöbbet. Egy adott ponton már nem lehet többet dolgozni, tehát nem is lehet többet keresni. Ez meg sok embernek komoly gondot okoz. Hiszen ahogy kezd egyre több pénzt keresni, úgy emeli az életszínvonalát. Gyakorlatilag hiába keres több pénzt és hiába dolgozik többet, mert egy olyan úton halad, aminek a végén egyetlen ajtó van. Az áll rajta: kimerültség.

A gazdag emberek – és itt azokra gondolok, akik önerőből építették fel a vagyonukat – nem (csak) attól lettek gazdagok, hogy sokat dolgoztak. Igen, kell hozzá a sok munka, de sokkal fontosabb az okos munka. 

Az okos munka tényezői

Láttál már olyan munkatársat, aki egész nap keményen dolgozik, izzad, szaladgál, gyűlésezik, papírokat tölt ki, annyira serény, hogy szinte füstöl a keze alatt a munka, mégis a nap végén semmilyen eredményt nem tud felmutatni? És ez így megy napról napra. Ő az az ember, aki sokat dolgozik, de kicsit sem okosan.

És láttál már olyat, aki mintha semmit sem csinálna, cseverészik, nézelődik, alig-alig nyúl a munkához, mégis neki vannak a legjobb eredményei? Ő az, aki okosan dolgozik.

A legjobb változat – ha több bevételre, netán gazdagságra vágynánk – valahol a kettő ötvözetében van: sokat és okosan dolgozni.

Okosan dolgozni elsősorban azt jelenti, hogy nem csinálunk meg mindent, és sokkal többre mondunk nemet, mint igent. 

Én így csinálom

A folyamat gyakorlatilag napról napra ugyanaz: mielőtt bárminek nekiugranék, tervezek és megírom az ABC-t. Összeírom az összes olyan feladatot, amit ma el szeretnék vagy el kell végeznem. Utána osztályozom a feladatokat, két szempont szerint: 

  • Fontos?
  • Sürgős?

A, azaz Azonnal végezd el!

A lista elejére kerülnek azok, amelyek egyszerre fontosak és sürgősek, és „A” betűvel jelölöm őket:

A: megírni a blogbejegyzést.

A: átnézni a fordításokat.

B, azaz Biza még várhat

Ami csak fontos, de nem sürgős, „B” jelzést kap. 

B: videóhívás Gézával.
B: alkalmazotti kérdőív megírása.

C, azaz Csak később

Ezek azok, amelyek sürgősek, de nem fontosak: „C” jelzés. Ez az, ami a legtöbb kérdőjelet jelenti az emberek számára, hiszen sürgős! Tehát azonnal el kell végezni. A kulcs viszont abban van, hogy nem fontos. Hiába sürgős, ha nem fontos! Ami csak sürgős, az valójában ráér és gyakran magától megoldódik, még mielőtt sor kerülne rá. Fontos, hogy ez az én nézőpontom szerint legyen értékelve, mert más könnyen odaragasztja mindkét jelzőt, Ez fontos és sürgős! – de csak neki. Nekem nem.

C: garázskapu dokumentációt átnézni.

D, azaz Delegáld!

D: útmutató videókat elkészíteni.

D: C vitamin beszállítót keresni.

E, azaz Elimináld (latin eredetű szó, azt jelenti: kiküszöböl, kihagy)

E: Candy Crush következő szintjét megcsinálni.

Ha megvan az ABCDE osztályozás, pontosan tudom, mihez kell hozzáfogjak. Napközben még érkezhetnek különböző feladatok, fontos, hogy ezeket is felírjam a listára és osztályozzam, illetve hogy ne ugorjak neki semminek, amíg nem fejezem be azt, amin épp dolgozom. 

Sikert és boldogságot:

Szeretnél e-mailben értesülni a legfrissebb bejegyzésekről?

A hírlevélben értesítést küldök a legfrissebb bejegyzésekről.
Bármikor, két kattintással leiratkozhatsz.

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

C.S. Lazzar