Site icon C.S. Lazzar

Ha valami nem megy, nem kell erőltetni… Vagy mégis?

Ha valami nem megy, nem kell erőltetni… Vagy mégis?

Ha valami nem megy, nem kell erőltetni… Vagy mégis?

Ha elesel, baleset. Ha lent is maradsz, döntés.

Hallgasd meg (2:36 perc)
YouTube video player
Olvasd el (2 perc)

Hányszor fordul elő az életben, hogy szeretnénk valamit, de félünk a tettek mezejére lépni? Gyakran megesik az is, hogy belekezdünk valamibe, de elég hamar ráébredünk, hogy nehéz, kényelmetlen, ezért feladjuk. Úgy tartják, hogy ha valami nem megy, nem kell erőltetni. Ez sajnos nem minden esetben igaz.

Ha nem megy, mert nehéz 

Az igazán jó dolgok az életben nem jönnek könnyen. Hiszen minden, ami könnyen jön, az könnyen is megy. Ott van a tévedés, hogy ha valami nehéz, nem jelenti azt, hogy ne lehetne élvezni a folyamatot. 

Ha nem megy, mert rossz a módszer

Ha valamit elég nagyon szeretnénk, de valahogy nem akar összejönni, lehet, hogy egyszerűen rossz a megközelítésünk. Olyan, mintha szilvásgombócot szeretnénk készíteni, de hagymaaprítással kezdjük a főzést. Biztosan lesz belőle valamilyen ebéd, de nem az, amit szerettünk volna.

Ilyenkor jön jól a reverzív dekonstrukció, azaz kezdjük a végével, majd visszafelé haladva nézzük meg lépésről lépésre, hogy mire van szükség. Így végül megkapjuk az útvonalat, a különböző lépéseket, a mikro feladatokat, amelyeket el kell végeznünk, ahhoz, hogy elérjük a kitűzött célunkat.

Ha nem megy, mert félünk

Íróknál elég gyakran előfordul az úgynevezett írói blokk, azaz amikor az író el van akadva és egyszerűen nem tudja, hogy miről is írhatna. Erre a legjobb megoldás az, ha egyszerűen írni kezd az író, hiszen nem az van, hogy nem tudná, hogyan kell betűket, szavakat, mondatokat formálni, hanem fél attól, hogy gyenge minőségű lesz az írása, és potyára fog dolgozni, mert ki kell majd dobni a kukába. 

A megoldás azonban mégsem az, hogy ne tegyen semmit, mert ha vár, attól biztosan nem lesz semmi tökéletes. Be kell indítani az agytekervények működését, és azt másképp nem lehet, csak úgy, ha belekezdünk és csináljuk.

Összegzésül tehát, van olyan, hogy valami nem megy, de ez nem jelenti automatikusan azt, hogy fel kell adni.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version