C.S. Lazzar

Egy módszer, amivel akkor is jobb lesz az életed, ha semmi nem változik meg benne

Egy módszer, amivel akkor is jobb lesz az életed, ha semmi nem változik meg benne

Nagyon sok ember élete nem is annyira rossz, sőt azt lehetne mondani, hogy egész jó életük van, mégis nyomorultan érzik magukat. Ebben a bejegyzésben elárulom, mit tehetünk azért, hogy a jelenlegi életünket a lehető legjobban éljük meg.

Hallgasd meg (2:46 perc)
Olvasd el (3 perc)

Mi a valóság? 

A valóság minden ember számára az, ahogyan ő látja, érzékeli és felfogja a világot. A valóság két ember számára lehet más és más. Ezt remekül igazolja az alábbi illusztráció:

Ha egyetértünk abban, hogy csupán a nézőpont megváltoztatásával a valóságunk is megváltozhat, ezt az elméletet alkalmazhatjuk a saját életünkről alkotott képünk jobbra fordítására is.

Milyen az életed?

Az, hogy mit válaszolsz az előbbi kérdésre, nagyban függ attól, hogy honnan nézed és mihez viszonyítod a saját életed. Sajnos a viszonyítási pontjaink torzak, hiszen elsősorban másokhoz mérjük magunkat. És a legrosszabb az, hogy még csak nem is egy emberhez, hanem mindenkihez. „Gézának szép, udvaros háza van, én meg egy garzonban nyomorgok. Gizikének nagyobb a fizetése, mint az enyém, pedig én régebb vagyok a cégnél. Julisnak már vannak gyerekei, nekem még férjem sincs.” Mindezeket összegyűjtve természetes, hogy úgy látjuk: a mi életünk rossz. 

De mi lenne, ha nézőpontot váltanánk? Mi lenne, ha ahhoz viszonyítanánk az életünket, ami sokkal rosszabb, mint a miénk? „Igen, kicsi a garzon, de legalább nem egy vályogházban élek, mindig van melegvíz és fűtés, s a szomszédok is csendesek, rendesek. Kisebb a fizetésem, mint a Gizikéé, de jól élek belőle, nem vagyok hajléktalan, egészséges vagyok és igazából bármikor kereshetek több pénzt. Nem vagyok férjnél, de egyelőre nem is vágyok rá, hiszen élvezem, amit a szabadság nyújt nekem.”

Ugye, hogy máris egy fokkal jobb az életünk? És ez a módszer lényege: nézzük más nézőpontból az életünket, hiszen a valóságunk mindig az, ahogyan mi értelmezzük mindazt, amit látunk, hallunk, gondolunk és vélünk. Gyakorlatilag, ha rossz, gondoljuk arra, hogy lehetne rosszabb, és ebből a nézőpontból a rossz már akár is lehet.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version