Site icon C.S. Lazzar

Semmihez sincs kedved? 5 tipp, hogy felülkerekedj a levertségen

Semmihez sincs kedved? 5 tipp, hogy felülkerekedj a levertségen

Semmihez sincs kedved? 5 tipp, hogy felülkerekedj a levertségen

Ha néha levertnek és kedvtelennek érezzük magunkat, az természetes. De ha gyakrabban érezzük magunkat szomorúnak, csüggedtnek vagy lehangoltnak, mint vidámnak és boldognak, nincs minden rendben, változtatnunk kell. Hogy min? Ebben segíthet a következő 5 tipp.

Hallgasd meg (4:37 perc)
YouTube video player
Olvasd el (4 perc)

Mire figyelünk?

Amikor több napon át úgy érezzük, mintha egy viharfelhő keringene a fejünk felett, érdemes újraértékelni a dolgokat az életünkben. Tony Robbins szerint a negativitásunk legtöbbször abból fakad, hogy mire figyelünk: 

  1. Amink van vagy amink nincs.
  2. A múlt, a jelen és a jövő.
  3. Amit tudunk irányítani vagy amit nem.

Figyeljük meg kicsit a gondolatainkat, és remélhetőleg felismerjük, hogy hol a probléma. Vissza kell terelnünk magunkat a jelenbe, és olyan dolgokra kell gondolnunk, amelyek felett van irányításunk. Így visszafordíthatjuk a gondolatainkat a pozitivitás felé.

Tegyük ki a fejünkből a problémákat

Néha azért érezzük így magunkat, mert egyszerűen túl sok dolog van a fejünkön. Ilyenkor van az, hogy ahelyett, hogy fogynának a teendőink, egyre csak gyűlnek és gyűlnek. Nagyon sokat segíthet ilyen esetben az, ha kitesszük a fejünkből a problémákat, azaz leírjuk őket egy papírra. Ez elsősorban abban segít, hogy már nem lesz egy nagy káosz a fejünkben, tisztábban átlátjuk a gondjainkat, és a másik előnye az, hogy papíron lehet tervezni, míg egy elhavazott elmében nem. Ha mindent leírtunk, készítsünk listákat fontossági és sürgősségi szempontok szerint, készítsünk to-do, azaz teendő-listákat, rendszerezzük a káoszt egy átlátható és követhető tervvé. 

Sétáljunk vagy sportoljunk

Nem tudom, hogy mindenki így van-e vele, de én is éreztem már és több embertől hallottam, hogy ők is hasonlóképpen vannak ezzel: egy jó edzés vagy egy szaladás után nemhogy levertnek, sokkal inkább energikusnak, feltöltődöttnek érzem magam. Úgyhogy ellentmondásosnak tűnhet, de ha levertnek érezzük magunkat, edzzünk egyet! Vagy ha nem szoktunk edzeni, akkor sétáljunk egy nagyot a szabadban. A testmozgás felpezsdít, megpihenteti az elménket és segít eloszlatni a negativitást, ami körülvesz bennünket.

Beszéljünk önmagunkkal 

Viccesnek vagy kissé őrültnek hangzik, hogy beszéljünk önmagunkkal, de gyakorlatilag mindenki, aki normális (valószínűleg az is, aki nem az), beszél magával. Folyamatosan, egész nap, sőt még éjjel is. A kedvetlenség ellen az egyik legjobb módszer az, ha megváltoztatjuk azt, ahogyan és amit mondunk magunknak. Amikor ilyen állapotban vagyunk, általában azt mondogatjuk magunknak: „nincs kedvem semmihez”. Az elménk, pontosabban a tudatalattink ilyenkor pontosan ebben próbál nekünk segíteni (mert neki az a dolga, hogy bebizonyítsa, hogy igazunk van), tehát igazolni fogja azt, hogy semmihez sincs kedvünk. Tehát kezdjünk el pozitív dolgokat mondani magunknak, emlékeztessük magunkat arra, hogy milyenek is vagyunk mi valójában, jusson eszünkbe a régi, pozitív énünk.

Beszéljünk egy baráttal

Ha vannak barátaink, most van az az idő, amikor a segítségüket kell kérnünk. Beszéljünk velük arról, hogyan érezzük magunkat, vagy beszélhetünk valami egészen másról is, a lényeg, hogy ne zárkózzunk be, hanem beszélgessünk. A barátokkal való beszélgetés endorfint szabadít fel a szervezetünkben, amitől máris jobban fogjuk érezni magunkat.

Kedvetlennek lenni teljesen normális, azonban annak is maradni egyáltalán nem az. Használjuk az előbbi öt tipp bármelyikét, hogy kimásszunk a gödörből és megtaláljuk újra a pozitivitást az életünkben. 

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version