Site icon C.S. Lazzar

7+1 dolog, amihez sem tehetségre, sem pénzre nincs szükség, mégis jobbá válunk tőlük

7+1 dolog, amihez sem tehetségre, sem pénzre nincs szükség, mégis jobbá válunk tőlük

Sokan azt gondolják, ahhoz, hogy érvényesüljünk az életben, tehetségre van szükségünk. Mások meg arra fogják a sikertelenségüket, hogy nincs pénzük – pénzt csak pénzzel lehet csinálni – mondják. De itt van nyolc olyan alapvető dolog, amihez sem pénzre, sem tehetségre nincs szükség, mégis ezek azok, amelyek biztosíthatják számunkra a sikert. Sajnos a legtöbben elfeledkeznek róluk.

Hallgasd meg (5:32 perc)
YouTube video player
Olvasd el (5 perc)

1. Pontosság

Bevallom, nagyon sokszor késtem el én is életemben – semmi köze nem volt a tehetségeimhez, vagy ahhoz, hogy mennyi pénz volt a bankszámlámon. Ahhoz viszont nagyon sok köze volt, hogyan ítélnek meg más emberek. Ha valaki pontos, senki nem figyel fel rá, ha viszont valaki késik vagy pontatlan, azt megjegyzik és az az ember következőben már hátrányból indul

2. Testbeszéd

Dr. Mehrabian már 1960-ban megállapította: az emberi kommunikáció több, mint 70%-a nem verbális. Vannak szakemberek, akik azt mondják, ez az arány akár 93% is lehet. De ha „csupán” 70% is lenne a valóság, szerintem érdemes időt és energiát fektetni abba, hogy megtanuljunk jól kommunikálni –  s ebbe beletartozik a testbeszéd is -, ugyanis bármi is lenne az, amit el szeretnénk érni az életben, kommunikáció nélkül nem fog sikerülni.

3. Szenvedély

Az életben a siker útja szenvedéllyel van kikövezve. Bárhová is szeretnénk eljutni, bármilyen kicsi vagy nagy álmunk van, egy dolog biztos: ha nincs benne szenvedély, nem lesz abból siker. Lehet, hogy elérjük a célunkat, de nem fog eltölteni elégtétellel. 

4. Munkamorál

Az én értelmezésemben a munkamorál azt jelenti, hogyan áll hozzá valaki a munkájához. Az jutott eszembe, hogy a múltkor kávét rendeltem egy hazai kávézóban, és végig az volt az érzésem, hogy a barista úgy gondolja, ő szívességet tesz nekem azzal, hogy kiszolgál engem. Ezzel szemben jártam egy külföldi kávézóban, ahol a baristák olyan élvezettel és lendülettel főzték a kávékat, hogy a hely a Tripadvisorra is felkerült (jómagam is így jutottam el oda) – nem a kávé miatt, a baristák miatt! A tanulság: honnan tudod, hogy jó a munkamorál a cégnél? Amikor turistalátványosság lesz az alkalmazottaidból!

5. Kettőt lépni egy helyett

Szorosan kapcsolódik az előbbihez: a legtöbb ember épp a minimumot nyújtja, azaz épp csak annyit dolgozik, hogy ne rúgják ki. Természetesen van kifogása is: „amíg csak fizetgetnek, addig csak dolgozgatok.” Nem azt mondom, hogy bárki is ingyen dolgozzon, de gondoljunk csak bele: fog bárki is többet fizetni azelőtt, hogy felmutatnánk előbb valami eredményt? Ezt kell megérteni, a helyes sorrendet: előbb bizonyítunk, eredményt mutatunk fel, s csak utána lehet elvárásunk a kompenzálásra.

6. Felkészültnek lenni

Sem pénzre, sem tehetségre nincs szüksége az embernek, hogy felkészüljön. Hogy mire? Arra, ami épp előtte van, legyen az munka vagy magánélet. Felkészültnek lenni azt jelenti, hogy céljaink vannak, amelyekhez terveket készítünk. Tudjuk, hogy mi következik, nem érnek váratlan pofoncsapások. Vagy ha érnek is, nem fájnak annyira, mert felkészültünk, számítottunk rájuk.

7. Nyitottság a tanulásra

Nagyon sok ember az iskolapad elhagyása után bezárkózik egy burokba és tiltakozik minden tudás ellen. Mintha az életünknek csak az első huszonéve lenne az a szakasz, amikor tanulni kell, a hátralévő rész pedig az a szakasz, ahol megkapjuk ezért a jutalmat. De az élet nem így működik. Tanulni életünk utolsó napjáig kell, s csak az képes igazán fejlődni, csak az lesz sikeres, csak az éri el a céljait, akiben megvan a nyitottság a tanulásra.

8. Hozzáállás

Mind közül ez a legfontosabb, mert meggyőződésem, hogy az az ember, akinek megfelelő a hozzáállása – bármi is legyen az, amit el szeretne érni -, sikerülni fog neki. A hozzáállásunk határoz meg mindent: hogyan gondolkodunk, mit mondunk és mit teszünk. Ez mind-mind elvezet oda, hogy végül mit kapunk cserébe az élettől.

Láthatjuk, hogy ha sikeresek szeretnénk lenni, nincs szükségünk tehetségre (persze nem árt, ha van), és nincs szükségünk pénzre sem (persze ez sem árt, ha van) – elsősorban az előbbi nyolc dologra van szükségünk és ezek mindenki rendelkezésére állnak, teljesen ingyenesen.

Sikert és boldogságot: