Site icon C.S. Lazzar

1 bevált módszer, amivel megszabadulhatsz a rossz szokásoktól

1 bevált módszer, amivel megszabadulhatsz a rossz szokásoktól

A kényelmetlen, unalmas dolgokat vagy amihez egyszerűen nincs kedvünk, azt nagyon könnyen elhalasztjuk. Miért ne tehetnénk ugyanezt a rossz szokásainkkal?

Hallgasd meg (2:23 perc)
YouTube video player
Olvasd el (2 perc)

Gondolj csak arra, hogy milyen könnyen másnapra, hétfőre, jövő hétre halasztod azt, hogy belekezdj egy edzésprogramba. Valld be őszintén, hányszor nyomtad már ki eddig életedben az ébresztőórát, és aludtál még néhány percet vagy akár órát? Hányszor programáltad át a reggeli futást másnapra? Hányszor mondtad már azt, hogy később vagy majd máskor? Kifogás mindig könnyen kerül, hogy miért ne tegyünk meg valamit, amit nem szeretnénk. 

Fordítsuk meg a dolgokat!

Ha mondjuk az a rossz szokásod, hogy édességet tömsz magadba, többet és gyakrabban, mint az egészséges lenne (magamról beszélek, és tudom, hogy nincs olyan édesség, ami egészséges lenne), akkor egyszerűen annyit kell tenned, hogy legközelebb, amikor eszedbe jut a csoki, halaszd el. Mondd azt magadnak: „majd eszek csokit egy fél óra múlva”. És igen, kitaláltad, fél óra múlva – vagy amikor épp legközelebb eszedbe jut – ugyanezt fogod tenni. 

A módszer azért rendkívül hatékony, mert valamire nemet mondani nagyon nehéz és erős akaraterőt igényel, a halogatással viszont gyakorlatilag igent mondasz. Ha megkívánom a csokit, nem tiltom meg magamnak, hogy ehessek belőle, hanem átverem a gyenge akaraterőmet azzal, hogy igent mondok, de elhalasztom egy fél órával. 

A legjobb ebben az egészben az, hogy amit ismételünk, az szokásunkká válik, tehát ha elég sokáig, kitartóan halogatod a rossz szokásod, megszoksz egy új jó szokást, ráadásul erősödik az önbizalmad és a kitartásod.

Mindenki halogat, ne vesd meg magad ezért, de ha már úgyis halogatsz, inkább a rossz szokásaiddal tedd, hiszen triplán megéri!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version