Site icon C.S. Lazzar

A céltalanságtól a sikerig vezető út 4 lépése

A céltalanságtól a sikerig vezető út 4 lépése

Ha megkérdem tőled: mi a célod erre az évre, tudnál válaszolni? A legtöbb ember sajnos nem alkot célokat és erre a kérdésre legfeljebb egy légből kapott választ tudna adni. Ezeknek az embereknek így telik el az életük is: céltalanul, csak sodródva az árral.

Célok nélkül nincs siker

Azt kell elsősorban megértenünk, hogy ha nincsenek céljaink, akkor soha nem fogjuk igazán sikeresnek érezni magunkat. A siker ugyanis arról szól, hogy szeretnénk valamit és elérjük azt. 

Nem tudjuk, mit is akarunk

Sok ember küzd azzal a problémával, hogy nem érzi magát sikeresnek, szeretne változtatni ezen, viszont gőze sincs, hogy mit is szeretne, így nem csoda, hogy célokat sem képes alkotni. Nem baj az, ha nem tudjuk, mit akarunk! A sikert nem kell erőltetni, ahogy azt sem, hogy feltétlen célokat akarjunk alkotni. Ha nem tudjuk, mit akarunk, de vágyunk a sikerre, próbáljunk ki a következőket:

  • Szánjunk időt és energiát arra, hogy új dolgokat próbálunk ki, akár hobbi szinten.
  • Induljunk ki a meglévő hobbijainkból – a hobbi lehet munka, lehet szenvedély és lehet bevételi forrás!
  • Találkozzunk és beszélgessünk emberekkel, ismerkedjünk meg új emberekkel – így inspirációt kaphatunk, hogy más mivel tölti az idejét, min dolgozik.
  • Induljunk ki valamilyen igazságtalanságból, ami zavar bennünket – gyakran az emberek itt találnak rá a szenvedélyükre.
  • Vizsgáljuk meg a karrierünket, a pénzügyeinket, a személyes fejlődésünket, az egészségi állapotunkat – lehet, hogy itt találjuk meg azt, amivel a következő időszakban foglalkozni szeretnénk.

Ha már tudjuk, mit is akarunk

Fogalmazzuk meg és írjuk le a legfőbb céljainkat – általában az embereknek több van. Szűkítsük le a listát öt elemre! Megvan? Akkor most nézzük meg, hogy melyik az az egy, amelyiktől a legnagyobbat dobban a szívünk. Ne azt nézzük, hogy melyiket a legkönnyebb megvalósítani, vagy melyik az, amelyik a legjobb színben tüntetne fel minket, hanem azt az egy szempontot vegyük figyelembe: melyiktől jövünk lázba. Megvan? A maradék négyet dobjuk a kukába, hiszem megtaláltuk azt az egyet, amivel foglalkozni szeretnénk.

Alkossunk célt!

A következő lépés az, hogy ezt az egy dolgot fogalmazzuk meg egyetlen, kristálytiszta mondatként, amiben benne van az elérendő eredmény és tűzzünk hozzá egy határidőt. Ez nem lesz könnyű, de szánjuk rá a szükséges időt!

Egy jó cél valahogy így néz ki:

2021. december 31-ig lefogyok 5 kilót. (Megvalósítható, mérhető, reális cél.)

2021. július 1-ig megtanulom gitáron eljátszani a következő 10 dalt: … (Konkrét, időhöz kötött cél. A „megtanulok gitározni” túl tág!)

2021. február 1-ig keresek egy karitatív szervezetet, ahol önkénteskedhetek.

A sikerhez egy terv vezet el

Ahhoz, hogy sikerüljön valóra váltani az alkotott céljainkat, készítenünk kell egy tervet és cselekednünk kell. A tervünk elkészítése során határozzunk meg mérföldköveket, azaz bontsuk fel a nagy célunkat, apróbb, könnyebben elérhető célokra. Ugyanakkor határozzuk meg az első konkrét lépést, amit már most azonnal meg tudunk lépni. Ha készen vagyunk, lépjük meg az első lépést. Majd a következőt, majd a következőt.

Minden nap tennünk kell valamit, hogy közelebb kerüljünk hozzá. Tehát a célunkat írjuk fel nagyban, tegyük magunk elé jól látható helyre, és kötelezzük el magunkat, hogy minden nap teszünk valamit érte! 

A tervünk időnként pontosításra, igazításra szorul, hiszen nincs olyan, hogy tökéletes terv. A lényeg az, hogy folyamatosan haladjunk, így a siker végül garantált lesz!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version