Site icon C.S. Lazzar

A vállalkozó lehet buta és iskolázatlan és mégis lehet sikeres

Találkoztál már olyan vállalkozóval, akiről madártávlatból lerítt, hogy sült hülye, s mégis bomba sikerű vállalkozása volt? De nem úgy értem, hogy bohóc, meg vicces, hanem úgy, hogy agyilag lapos, mint a szántóföld. Én igen. S mint kiderült, tényleg nem egy zseni, ráadásul még tudja is magáról ezt.

Amikor megkérdezték tőle, hogyan tudott akkora birodalmat felépíteni, azt válaszolta: mindig arra figyeltem igazán, hogy nálam okosabb embereket alkalmazzak a cégembe, hogy mindig én legyek a legostobább a teremben. Ez egyértelműen sikerült neki, ezt mind láttuk, akik ott voltunk. Folytatta: ha van egy probléma a cégben és én kell megoldjam, azt jelenti, hogy nem jó embereket alkalmaztam. Ez volt a mércéje! 

Akkor nevettem, de most már csak csendben kuncogok. Tudod, mennyi problémát kellett én nap mint nap megoldjak a cégemben? Nem mondom meg a számot, mert én sem tudom, de egy biztos: túl sokat. Ez az ember nagyon jól csinálta, amit csinált. Tudta, hogy mihez ért és tudta, hogy mihez nem. Tudatosan nálánál okosabb embereket alkalmazott, és volt egy pontos rendszere, amivel utána be tudta azonosítani azokat, akik nem ütik a mércét. 

Ha sikeres vállalkozó szeretnél lenni, nem kell piros diplomát szerezni az egyetemen, nem kell mesterizni, doktorálni, nem kell egy fél életed az iskolapadban eltölteni, és még csak nem is kell lángésznek lenni. Alkalmazz náladnál okosabb embereket. Ennyi. Ez annyira egyszerű, hogy eldurran tőle az ember agya.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version