Site icon C.S. Lazzar

Mit tegyél, ha rossz döntést hoztál

Mit tegyél, ha rossz döntést hoztál

Mit tegyél, ha rossz döntést hoztál

Szoktál rágódni egy döntés előtt, mert félsz, hogy rossz döntést hozol? És azon, hogy kiderül, hogy rosszul döntöttél?

Az emberek többsége igyekszik elkerülni a rossz döntéseket és ez a legrosszabb döntés, amit meghozhatunk. Ha túl sokáig gondolkodunk, sok mindenről lemaradunk. Ha arra törekszünk, hogy mindig jó döntést hozzunk, sokkal több stressznek tesszük ki magunkat, mintha gyorsan döntenénk és megtanulnánk a rossz döntéseinken könnyen túllépni. 

Azt a világot éljük, amikor a gyorsaság nagyon sokat számít, és aki nyerni akar, annak nincs ideje tökölődni. A cél az, hogy több jó döntésünk legyen, mint rossz, mintsem az, hogy soha ne döntsünk rosszul. Vállalkozóként megtanultam azt, hogy sokszor, sok minden nem fog úgy sikerülni, ahogy szeretnénk. De ez így van rendben. Nem lennének sikereim a vállalkozásomban, ha nem vállaltam volna a kockázatokat, vagy ha túl sokáig gondolkodtam volna egy-egy döntésem előtt.

A hibáinkra tekinthetünk úgy, mint kudarc, vagy nézhetjük úgy őket, mint egy-egy lecke, és levonhatjuk belőlük következtetésként a tanulságot. Nézhetjük azt, hogy pénzt veszítettünk, vagy gondolhatunk úgy rá, hogy kifizettük a tandíjat. Valójában tehát csak egyetlen igazán rossz döntés van: ha nem döntünk. 

Ha döntést hozunk, biztosak lehetünk benne, hogy az abban a pillanatban rendelkezésünkre álló információk és tudásunk birtokában, a legjobb döntést hoztuk meg. Ha nem az lesz a döntésünk eredménye, amire számítottunk, egyszerűen lépjünk tovább. Vonjuk le a tanulságot és ne rágódjunk tovább rajta (úgysem tudjuk megváltoztatni a döntésünket). 

Minél többet morfondírozunk egy múltbeli „hibánkon”, annál több időt rabolunk el magunktól, amit olyasmire fordíthatnánk, ami a javunkra válhat. A gyorsaság királyság, tanuljunk meg gyorsan dönteni és gyorsan továbblépni a rossz döntéseinken. 

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version