Site icon C.S. Lazzar

Minden probléma két lehetőséget rejt magában – egy jót és egy rosszat

Minden probléma két lehetőséget rejt magában - egy jót és egy rosszat

Mit látsz, mit érzel és mit gondolsz amikor szembesülsz egy problémával? Az egész hátralévő életedet az határozza meg, hogy mit válaszolsz ezekre a kérdésekre. Ettől függ, hogy mennyire leszel boldog és sikeres.

Ha a válaszod az, hogy a problémát látod, frusztrációt vagy elkeseredettséget érzel, és azt gondolod, hogy a francba, miért kell ez pont velem megtörténjen, valószínűleg a következő lépésed a vigasztalás keresése lesz. Aki vigasztalást keres, valahol meg is találja. Lehet az egy barát, egy családtag, a párunk vagy az is lehet, hogy mindenkitől is vigasztalást várunk, ezért kiposztoljuk a Facebook-ra s már jönnek is a hozzászólások meg az emojik. 

Áldozatnak lenni viszonylag könnyű, de az az igazság, hogy keserves életünk lesz, ugyanis ezt szokjuk meg, szinte keresni fogjuk a problémákat, s fel fogjuk őket nagyítani, hogy minél több ember sajnáljon meg bennünket. Időről-időre megvigasztalódunk, de soha nem leszünk boldogok. A jó hír, hogy lehet ez másképp, lehetünk boldogok, csupán a problémákhoz való hozzáállásunkon kell egy kicsit változtatnunk.

A problémák ugyanis lehetőségek – egyrészt arra, hogy vigasztalódhassunk – másrészt viszont arra, hogy fejlődjünk. Akkor fogunk fejlődni, ha a problémákra ilyen lehetőségként kezdünk el nézni, méghozzá úgy, hogy az előbbi kérdésre másként válaszolunk: 

Nem a problémát látom, hanem egy lehetőséget, hogy fejlődjek – nem tudom még, hogy hogyan, de tudom, hogy ha megoldom, több leszek, mint azelőtt voltam. 

Lelkesedést érzek és nem frusztrációt, mert csak az fejlődik, akinek az élet ad a problémákból. Ha nem lennének problémák a munkahelyemen, amelyeket meg kell oldjak, valószínűleg nem is lenne szükség rám.

Nem azt gondolom, hogy a francba, miért kell ez velem megtörténjen, hanem azt, hogy de jó, hogy ez pont most, épp velem történik meg, mert – bár nem lesz könnyű, de megoldom és pont ettől leszek sokkal jobb, okosabb és több, mint azelőtt voltam. 

Csupán ennyivel teljesen átformálhatjuk a hozzáállásunkat a problémákhoz, és az életünk gyökeresen meg fog változni. Így lehet az áldozatból nyertes, vigasztalást keresőből sikeres példakép, panaszkodóból boldog. 

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version