Site icon C.S. Lazzar

A nyugdíj nem a nyugdíjasoknak van kitalálva

A nyugdíj nem a nyugdíjasoknak van kitalálva

A nyugdíj nem a nyugdíjasoknak van kitalálva

Úgy látom, hogy a legtöbb dolgozó ember úgy tekint a nyugdíjra, mint a katolikusok a mennyországra. Nem csoda, hiszen olyan, mint egy álom: nem kell dolgozni és mégis fizetnek érte. A tényleges nyugdíjasok viszont azt mondják, ez inkább hasonlít a pokolra…

A wikiszotar.hu szerint a nyugdíj: időskori évek, amikor a személy már nincs állásban, és az államtól kap rendszeres havi juttatást. Azt nem írja sem itt, sem sehol máshol, hogy ez a havi rendszeres juttatás csak arra elég, hogy valamit kifizessünk. Vagy a villanyszámlát, vagy a lakbért, vagy a gyógyszereket. De mindenre biztosan nem elég. Ráadásul még öregek is vagyunk, s mindenünk fáj. Mitől lenne ez a mennyország? 

A nyugdíjas kor azért tűnik mégis vonzónak, mert ha nem kell dolgozni, de mégis fizetnek, akkor egyrészt van szabadidőnk, másrészt van pénzünk, amiből megvalósíthatjuk, amit szeretnénk. Ha kivesszük az egyenletből azt a két tényezőt, hogy a pénz nem elég, és nem vagyunk túl öregek, akkor már tényleg nagyon jól hangzik a dolog. 

A cél tehát nem az kellene legyen, hogy megvárjuk, míg elérjük a megfelelő korhatárt és nyugdíjba vonulunk, hanem az, hogy éljünk úgy, mint ahogy (elméletileg) él egy nyugdíjas, már most, amíg fiatalabbak vagyunk, úgy, hogy osszuk be az életünkbe mindazt, amit a nyugdíjas korunkra halogatunk.

Valószínűleg ez így most lehetetlennek hangzik, de nézzük meg, mit várunk a nyugdíjas kortól: szabadidőt és pénzt. Ezek azonban semmit nem oldanak meg, ha megvárjuk a nyugdíjas kort, hiszen:

  1. A pénz kevés – nem jut még az alapszükségletekre sem.
  2. A szabadidő túl sok – a semmittevés őrületbe kerget. 

Mindent összevetve: a cél nem a semmittevés, hanem az, hogy azzal töltsük el az időnket, ami lázba hoz, addig, amíg elég fiatalok vagyunk hozzá, hogy ezt megtehessük. A nagy kérdés az, hogy hogyan?

  1. Olyan munkát kell keressünk magunknak, ami feltölt bennünket. Tudom, hogy lassan szállóigévé vált, de attól még igaz: Ha a munkád a szenvedélyed, egyetlen napot sem kell dolgoznod.
  2. Ne halogassuk azokat a dolgokat, amiket meg szeretnénk tenni, hanem keressük meg a módját, hogy mielőbb megtegyük. Tűzzük ki célnak az álmunkat, készítsünk tervet hozzá és valósítsuk meg. 

Jusson eszünkbe: pénzt bármikor tudunk többet keresni, de fiatalabbak nem leszünk, és az elvesztett időt soha nem kaphatjuk vissza. A nyugdíj ideje most van!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version