Site icon C.S. Lazzar

5+1 módszer, hogy több energiád legyen

5+1 módszer, hogy több energiád legyen

Dolgozol? Mire van szükséged, hogy elvégezhesd a munkádat? Energiára. Sportolnál egyet? Játszanál délután a gyerekekkel? Kimennél egy esti sétára? Megmásznál egy hegyet? Felképelnéd az idegesítő kollégádat? Mire van szükséged? Elsősorban energiára. Bármit is teszel, energiára van szükséged. Csakhogy sajnos néha mintha elapadna. Mit tehetünk, hogy több energiánk legyen?

Bizonyára te is szoktad levertnek érezni magad. Felkelni sincs kedved, a reggeli sport helyett inkább visszabújnál az ágyba, s a melóba beteget jelentenél. Szerencsére van néhány módszer, amivel bármikor felpörgethetjük magunkat. Íme ezek közül a legjobb 5:

1. Zene

Biztos vagyok benne, hogy van olyan zene, amit ha meghallasz, rögtön táncra perdülnél. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a zene tele van energiával! Mindenki tudja, hogy ha meditálni, lazulni szeretnénk, beteszünk egy lágyabb, suttogósabb zenét. Ha meg levertnek érezzük magunkat, eszünkbe sem jut, hogy egy jó kis pörgős zenét betegyünk. Pedig pontosan ezt kell tennünk. Felkészülhetünk előre, készítsünk egy pörgős zenék lejátszási listát, s amikor energiahiányban szenvedünk, dobjuk be a hangfalakba!

2. Emberek

Már számtalanszor kitárgyaltuk a témát, de akkor is el kell mondanom újra: az emberek vagy lehúznak, vagy felemelnek. Vannak olyan emberek, akikkel elég 10 percet beszélgetni és máris úgy érezzük, mintha belénk csapott volna a villám. Tele vagyunk energiával, meg tudnánk váltani a világot. És aztán vannak azok, akik akár egy fekete lyuk, mindent kiszívnak belőlünk pár perc alatt. Legyünk tudatosak az emberekkel kapcsolatban, akikkel érintkezünk, jelöljük meg mentálisan azokat, akik energiavámpírok és azokat is, akik energiabombák. Ha levertnek érezzük magunkat, keressünk fel az utóbbiak közül valakit. 

3. Információk

Ha néztél már életedben híradót, tudod, hogy telis-tele van negatív dolgokkal. Lehet, hogy azt gondoljuk, hogy ez nem befolyásol bennünket, pedig nagyon is! Minden, amit látunk, hallunk, érzékelünk, hatással van az energiaszintünkre. Minden! Tehát a hírek, amiket nézünk vagy olvasunk, a Facebook, ahol más embereket követünk, a pletykák, amikkel a kollégáink traktálnak, mind érintik az energiaszintünket. A negatív információk lehúznak, a pozitívak feltöltenek. Utóbbiak olyanok, mint egy jó könyv, egy motivációs videó vagy egy tartalmas beszélgetés valakivel. 

4. Étel

Az étel célja, hogy energiát adjon nekünk. Nem „elsősorban” és nem „többek között”, hanem ez az egyedüli, igazi célja. A kultúránk viszont ebből valami teljesen más dolgot hozott létre: az étel élvezetet jelent. Tehát mindenfélét össze-vissza eszünk, mert jól esik s mert finom. Csakhogy amit megeszünk, azt a szervezet fel is kell dolgozza. Ha nehéz megemészteni, ha felborítja a szervezetben az egyensúlyt, ha megerőltető, az mind-mind energiaveszteséggel jár, ahelyett, hogy energiát termelne számunkra. Nem beszélve a hiányokról, mert meglehet, hogy jóllakunk, de ha nem kapjuk meg a szükséges vitaminokat, tápanyagokat az ételből, annak következményei lesznek. Mondanom sem kell, hogy nem pozitív következmények… 

5. Mozgás

Ellentmondásosnak fog tűnni mindaddig, amíg ki nem próbáljuk: ha levertnek érezzük magunkat, mozduljunk meg, pörgessük fel a szívverésünket egy tízperces aerobic gyakorlattal, szaladással vagy pucoljuk ki úgy a vécécsészét, mintha le akarnánk kaparni róla a zománcot. Én mondom, felvillanyozó! 

És van egy bónusz: hideg zuhany. Mind közül talán ez az, amelyik a legkellemetlenebb, de egyben a leghatékonyabb is. A hideg víznek akkora élénkítő hatása van a testünkre és az elménkre, mint az előbbi ötnek együttvéve. Egy-két perc a hideg víz alatt olyan energialöketet ad nekünk, mint a lejtő a Zsigulinak. 

Mindent összevetve tehát ha levertnek, erőtlennek érzed magad, a legjobb, amit tehetsz az, hogy beteszel egy pörgős dalt, majd beállsz a hideg zuhany alá a pároddal, aki pozitív, motivációs beszédet tart neked, miközben te guggolásokat végzel és egy banánt majszolsz.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version