Site icon C.S. Lazzar

Egy vezetői módszer azoknak, akiknek túl sok dolguk van

Egy vezetői módszer azoknak, akiknek túl sok dolguk van

Ha vezető vagy, bizonyára volt már olyan napod, amikor alig hogy beértél az irodába, nyakadba zúdultak a problémák, amelyek dél felé egyre csak tornyosultak, aztán valahogy kora délutánra sikerült annyira elsimítani a dolgokat, hogy végre a saját feladataiddal is tudtál foglalkozni, de mire valaminek úgy igazán nekifoghattál volna, gyakorlatilag már lejárt a munkaidő. És akkor a nap végén megkérdezted magadtól: mit is csináltam ma? A válasz pedig egy jó nagy és kiábrándító: semmit!

Ha vezető beosztásban dolgozunk, más emberek ránk támaszkodnak és ez természetes. De közben nekünk is nagyon sok feladatunk vár megoldásra. Amikor meg nagyon besűrűsödnek a dolgok, és még más emberek is dobálnak az asztalunkra problémákat, azt sem tudjuk, hogy mihez kapjunk.

Nagy segítség lehet, ha megszokjuk, hogy minden feladat esetében kérdezzük meg magunktól a következő kérdéseket: 

  1. Kiiktatható? 

El kell egyáltalán végezni ezt? Ha nem, dobjuk a kukába. Ha igen:

  1. Automatizálható?

Ha valamit újra meg újra el kell végezni, nagy valószínűség szerint automatizálható. Dolgozzuk ki a módszerét, hogy többé ne kelljen mi megoldjuk, hanem készüljön el automatikusan. Ha nem automatizálható:

  1. Delegálható?

A delegálható azt jelenti, hogy valaki más, legalább 70%-os pontossággal el tudja végezni ugyanazt. Ha van ilyen munkatársunk, adjuk át neki a feladatot. Ha nincs, talán fel kellene venni egy új embert.

Mielőtt azonban új embert alkalmaznánk, rendkívül fontos, hogy a munkafolyamataink legyenek optimalizálva, ugyanis rossz folyamatokra venni fel embereket csupán sokszorozni fogja a problémáinkat. Gyakran megesik, hogy a folyamat áramvonalasításával megoldódik a probléma. Akkor érdemes új embereket felvenni, amikor egy, már jól működő dolgot akarunk növelni.

Tegyük fel, hogy egy munkás egy nap alatt 100 banánt tud leszedni, s ha a feje tetejére áll sem képes többre. De mi 200 banánt szeretnénk betakarítani naponta, ezért a legészszerűbb döntés az lenne, hogy vegyünk fel egy új embert. Kivéve ha megnézzük a pontos munkafolyamatot és kiderül, hogy az emberünk minden egyes banánért felmászik a fára és egyesével lehozza őket. Új útmutatásainknak köszönhetően – mondhatnánk, csodával határos módon – emberünk napi 800 banán betakarítására lesz képes. Egy új munkatárs 100%-os termelési növekedést hozott volna, míg a folyamat optimalizálása 800%-ot hozott.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version