Site icon C.S. Lazzar

5 tipp azoknak a vezetőknek, akik a mikromenedzselés betegségében szenvednek

5 tipp azoknak a vezetőknek, akik a mikromenedzselés betegségében szenvednek

Sziasztok! Csaba vagyok, vállalkozó és visszaeső mikromenedzser. Nem szívesen vallom be, sokáig tiltakoztam ellene, de ha egyszer a tüneteket felismerjük, akkor a diagnózist is el kell fogadjuk.

Hallgasd meg (3:41 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Soha, egyetlen igazán sikeres vállalkozásban sem múlt a siker a következőn: miért 4 milliméteresre van őrölve a kávé, amikor a 2 milliméteres takarékosabb? De a mikromenedzsernek ez rendkívül fontos! Ezért gyűlést tart, ahol David Attenborough-nak képzeli magát, s elmeséli a kávébab begyűjtését, a pörkölési folyamatot és a tökéletes kávé lefőzési technikáját, meglehetősen aprólékosan kitérve azokra a paraméterekre, hogy miért fontos az őrlemény szemcseszerkezete.

Hol van az előbbiben a hiba? Ha mikromenedzser vagy, nem igazán fogod észrevenni. Szerintem is fontos, hogy a vállalkozás erőforrásait optimálisan használjuk ki!

A hiba ott van, hogy amikor vezetőként mindenbe is beleütjük az orrunkat, az alkalmazottak elvesztik a motivációjukat. Mert miért is erőltetnék meg magukat, ha a főnök úgyis mindent jobban tud? És mit szeretnénk mi, vezetők a legjobban? Motivált alkalmazottakat! A motivált alkalmazottnak azonban két dolog kell: egy, hogy bízzanak benne és kettő, hogy adják meg neki azt a szabadságot, hogy döntéseket hozzon a munkáját illetően. Ha mikromenedzseljük az embereinket, sem szabadságot, sem bizalmat nem szentelünk nekik.

Mit tehetünk tehát? Öt tipp: 

  1. Ne mikromenedzseljünk
  2. Ne mikromenedzseljünk
  3. Ne mikromenedzseljünk
  4. Ne mikromenedzseljünk
  5. Ne mikromenedzseljünk

Szándékosan írtam le ötször. A mikromenedzser ezzel kell kezdje a munkát reggel nyolckor és óránként tizenötször el kell ismételje: ne mik-ro-me-ne-dzselj! Ne üssük bele mindenbe az orrunkat. Adjunk szabadságot az embereknek a munkaelvégzési folyamatokat illetően, és bízzunk meg bennük, hogy el tudják végezni a feladataikat! Nem kell mindenről tudjunk és nem kell mi mindent megoldjunk. Inkább dicsérjünk, mint kritizáljunk. Soha ne végezzük el egy alkalmazottunk feladatát. (Egyébként ez az öt volt a valódi 5 tippem, amit a címben ígértem.)

A mikromenedzselésből ki lehet és érdemes kigyógyulni, hiszen az előnyök sokkal nagyobbak úgy a vállalkozásra nézve, mint ránk, mikromenedzserekre: magas munkamorál, elégedett, együttműködő munkatársak, erős, összetartó csapat. És ha ez nem lenne elég: ezekkel az emberekkel magasabbra szárnyal a vállalkozás, mint amit valaha megálmodtunk.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version