Site icon C.S. Lazzar

A halogatás 8 veszélye, 5 módja és 1 megoldás

A halogatás 8 veszélye, 5 módja és 1 megoldás

Tudtam, hogy nem jó dolog halogatni azt, amit meg kell tenni, de nem feltételeztem volna, hogy mennyire veszélyes: még az egészségre is káros!

Hallgasd meg (3:02 perc)
YouTube video player
Olvasd el (2:30 perc)

Íme a halogatás 8 veszélye:

  1. Értékes időt vesztegetünk el.
  2. Lemaradunk lehetőségekről.
  3. Nem érjük el a céljainkat.
  4. Tönkretesszük a karrierünket.
  5. Csökken az önértékelésünk.
  6. Egyre rosszabb döntéseket hozunk.
  7. Lejáratjuk magunkat.
  8. Kárt teszünk az egészségünkben.

Ez utóbbit, úgy érzem, érdemes kifejteni kicsit: a halogatásnak azért van negatív hatása az egészségünkre, mert stresszt okoz. Ha valamit meg kell tennünk, de valamilyen okból kifolyólag mi azt halogatjuk, szorongani fogunk miatta. Ez stresszel jár, és ha túl gyakran csináljuk ezt, akár depresszióhoz is vezethet. Az akkor igazán veszélyes, amikor úgy halogatunk, hogy nem is vesszük észre. A halogatásnak ugyanis öt módja van:

  1. A perfekcionista

Hú, de nagyon magamra ismertem itt… Mindig hittem abban, hogy a tökéletes az egyetlen igazi út. De bizony rá kellett jönnöm, hogy teljes mértékben igaz: amikor a tökéletesség az egyetlen elfogadható mérce, akkor nagyon sok időt elvesztegetünk és rengeteg stressznek tesszük ki magunkat.

  1. Az álmodozó

Részben ez is igaz rám: álmodozok. Folyamatosan. Éberen és éjjel is. Terveket szövök, új dolgokat találok ki, túlgondolkodom a dolgokat. Nagyon kreatívnak érzem magam ettől. A gond ott van, amikor ennyivel maradunk: a megszőtt terveink nagy hálójával. Semmi cselekvés, nulla eredmény.

  1. A kifogásoló

Mindig lehet találni valami okot rá, hogy miért nem teszünk meg valamit. Kifogásból mindig több van a polcon, mint megoldásból. Hogy az igazi ok a lustaság, a félelem vagy az aggódás, igazából lényegtelen, mert az is csak egy újabb kifogás lenne…

  1. Az élvezethajhász

Ő az, aki szeret mindent az utolsó pillanatra hagyni, mert extázisba kerül attól, ha másodpercekkel a határidő előtt adhat le egy munkát. Valószínűleg a legtöbb esetben időben elkészül, de a halogatás és a vele járó veszélyek akkor is jelen vannak.

  1. Az elfoglalt

Neki mindig annyira sok dolga van, hogy gyakran azért nem csinál semmit, mert azt sem tudja, mihez fogjon hozzá előbb. 

Valószínűleg észrevettük már, hogy a halogatás szerves része a mindennapjainknak. De mit tehetünk ellene? Bár rengeteg módszer van, azt hiszem számomra – mint több millió más ember számára is -, a Pomodoro-technika vált be igazán.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version