Site icon C.S. Lazzar

A legnagyobb stressz forrása a munkahelyeken

A legnagyobb stressz forrása a munkahelyeken

Mi okozza a legtöbb stresszt a munkahelyeken? A túlterhelés, túlórázás? A körülmények? A nem megfelelő feltételek? Vagy valami egészen más? 

Hallgasd meg (3:28 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Emlékszem arra, amikor még egyedül voltam a cégben, nem voltak alkalmazottaim, tehát mindent nekem kellett megcsinálni. Én voltam egy személyben a titkárnő, az ügyfélszolgálatos, a marketinges, az értékesítő és még sorolhatnám. Aki járt már ebben a cipőben, az tudja, hogy nem nézed, hétfő van-e vagy péntek, nincsenek szabad hétvégék, nem mehetsz el vakációzni, és talán még az estéidet is munkával töltöd. De nem bánod, mert tudod, hogy hosszú távon megtérül ez a befektetés. 

Nem hiába mondják, hogy a vállalkozó az az ember, aki felmondja az alkalmazotti posztját, s hajlandó 80 órát dolgozni azért, hogy ne kelljen heti 40 órát dolgoznia. A vállalkozó tudja, hogy nem lesz mindig így. Most befektet rengeteg időt és energiát azért, hogy később élvezni tudja a valódi szabadságot.

A valódi szabadság

Mert a valódi szabadság nem az, ami péntektől hétfőig tart, vagy amire nyáron engedélyt kell kérni a főnöktől, hanem az, ha akkor csinálhatod azt, amit szeretnél, amikor te szeretnéd. Ha másvalaki szabja meg a programodat, ha más ember mondja meg neked, hogy mikor mit kell csinálnod, nem igazán van más választásod, mint alkalmazkodni. Talán ezért is hívják úgy: alkalmazott. 

Természetesen azt is tudom, hogy ez nem mindenkinek való, hiszen ennél sokkal több kell ahhoz, hogy az ember vállalkozó legyen, és még sokkal több, hogy egyben jó vezető is legyen. Hiszen ahogyan egy szülő felelős a gyermekeiért – és ezt be is vállalja az, aki úgy dönt, hogy szülő lesz -, a vállalkozó is felelősséggel tartozik az alkalmazottakért. Ez utóbbit viszont valahogy elég sok főnök elfelejti.

A tévedés ott van, hogy az alkalmazott-felettes kapcsolatban sokkal többről van szó, mint egyszerűen a munka és a pénz cseréjéről, hiszen az alkalmazottak emberek és nem robotok. Ebben téved rengeteg vállalkozó: a munkatársaira úgy tekint, mint egy-egy gépre. Hiszem, hogy ezért van oly sok frusztrált, stresszes ember a világon. 

Azt mondják az alkalmazottak, hogy a munka miatt stresszesek, valójában azonban mindennek az oka a jó vezetők hiánya. Mert míg egy főnök utasítgat, ostorral hajt, kihasználja az embereket és a hatalmára támaszkodik, a vezető kér, inspirál, dicsér és támogat, tanítja és fejleszti az alkalmazottait. 

A főnökök alatt az alkalmazottak stresszesek lesznek, a vezetők segítségével pedig motiváltak, kiegyensúlyozottak, boldogok és sikeresek. Igazi vezetőkre van szüksége az emberiségnek!

Neked főnököd vagy vezetőd van?

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version