Site icon C.S. Lazzar

Egyetlen dolog, amitől az életed új értelmet kap

Egyetlen dolog, amitől az életed új értelmet kap

Ha valami nem jön össze az életedben, itt egy tipp, ami segít. Ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy szeretted volna, itt egy tipp, ami segít. Ha sz*r napod van, itt egy tipp, ami segít. Boldogtalan vagy? Munkanélküli vagy? Szingli vagy? Itt egy tipp, ami olyan, mint az univerzális fertőtlenítőszer – szinte mindenre is jó.

A legapróbb dolgokon csúszunk el nap mint nap, és vesztegetjük életünk legnagyobb értékét: az időt. Az időt, amit együtt tölthetnénk másokkal, úgy, hogy közben jól érezzük magunkat. Van egy idézet, amit ha jól az eszünkbe vésünk, az élet könyedebbé válik, még akkor is, ha igazán nagy a baj:

„Annak a titka, hogy mindent megkapj az, hogy észrevedd, már megkaptad.”

Úgy hívják ezt a csodaszert, ami mindenre is jó: hála. Ha a hálát a mindennapjaink részévé tesszük, megtapasztaljuk, hogy megváltozik a hozzáállásunk az élet különböző helyzeteihez, illetve más emberekhez. Inkább a jót fogjuk észrevenni, a hiányosságok fölött pedig egyszerűen átsiklunk. 

Már nem az lesz fontos, ami nem történt meg, már nem állítunk mindenki elé elvárásokat, és tudunk örülni minden parányi dolognak is. Értékelni fogunk minden másodpercet, amit együtt tölthetünk a számunkra fontos emberekkel. Könnyebben megbocsátunk, ha megbántanak, hamarabb kibékülünk, ha összeveszünk valakivel. 

Gyakoroljuk a hálát minden nap! Mindössze napi egy-két percre van szükségünk, a legjobb reggel, továbbá kell hozzá papír meg írószer. Engedjük el magunkat, és írjuk le az első három dolgot, amiért hálásnak érezzük magunkat. Eleinte nehezen fog menni, de ahogy gyakoroljuk nap mint nap, egyre több dolgot fogunk észrevenni, apróságokat, amik fölött addig átsiklottunk. Ha azt látjuk, hogy reggelről reggelre ugyanazok a dolgok jutnak az eszünkbe, használjuk a következő taktikákat: 

  1. Kérdezzünk mindig másképp. Miért vagyok hálás? Kiért vagyok hálás? Mi történt tegnap, amiért hálát érzek? Mit tett értem más, ami jól esett nekem? Mi van bennem, amiért hálás vagyok? Mit tudok én, amiért hálás lehetek? 
  2. Lessük el, hogy más miért hálás: keressünk rá az interneten, hogy „miért lehetnék hálás”, számtalan találat lesz, amelyek pontosan ugyanúgy vagy kis változtatással felhasználhatóak.

A gyakorlat során egy dolog azonban rendkívül fontos: ne legyünk felületesek! Ne írjunk le közhelyeket, csak azért, mert jól mutatnak a papíron. A legfontosabb része a gyakorlatnak az, hogy érezzük a hálát. Hunyjuk le a szemünket, és engedjük, hogy átjárjon az érzés, hogy hálásak vagyunk, mert az a valami, amire épp gondolunk, egy igazán jó dolog és nélküle kevesebbek lennénk. 

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version