Site icon C.S. Lazzar

A leggyakrabban elkövetett hiba, amiért az alkalmazottak felmondanak

A leggyakrabban elkövetett hiba, amiért az alkalmazottak felmondanak

Mit tehet egy vezető azért, hogy az alkalmazottak ne mondjanak fel? Hogyan lehet megakadályozni azt, hogy azok a beosztottak, akikbe sokat fektetett a cég, hosszú távon a vállalkozásnál maradjanak? Miként lehet motiválni a munkatársakat, hogy lelkesen, lendületesen végezzenek jó munkát?

Ha a vállalkozókat kérdezzük a válasz egyszerű: pénzzel. A vállalkozók többsége azt feltételezi, hogy az alkamazottaknak csak a pénz kell. Jól meg kell őket fizetni és akkor jó munkát végeznek és nem mondanak fel. Motiváció gyanánt pedig fel kell építeni egy bónuszrendszert. Ez az első és legnagyobb hiba, amit vezetőként elkövethetünk: azt gondoljuk, hogy az alkalmazottak elsősorban a pénzért dolgoznak. Természetesen jól meg kell fizeteni őket, – ez nem is szabad kérdés legyen – de azt az alkalmazottat, akit valóban csak a pénz érdekel, nem lehet hosszú távon motiváltan tartani. 

Az igazság ugyanis az, hogy az alkalmazottak szerint a pénz szinte, hogy az utolsó helyen áll, ha azt nézzük, hogy miért is mondanak fel a munkatársak! Tehát fizessük meg jól őket, de azon túl a pénz ne legyen téma. Ne szoktassuk őket hozzá különböző anyagi bónuszokhoz és ne próbáljuk pénzzel motiválni őket. Ehelyett összpontosítsünk a következőkre: 

  1. Képezzük az alkalmazottakat

Cégvezetőként tudjuk, hogy a képzett alkalmazott jó munkaerő. Az a kolléga, aki mindig fejlődik, nagyon jó munkaerő. Ezért biztatjuk az alkalmazottainkat, hogy legyenek mindig jobbak. Aki viszont járt már úgy, hogy valakibe sokat fektetett – támogatta a tréningeket, szemináriumokot, továbbképzéseket (akár a cég költségén) -, aztán egyik napról a másikra a kolléga felmondott, elkedvtelenedik. Nem biztatja a munkatársakat, hogy tanuljanak, nem ad lehetőséget nekik a továbbképzésekre. Hiba. Az igazán jó munkatárs fejlődni akar, és ha látja, hogy erre nincs lehetősége, továbbáll. 

  1. Adjunk nekik elég kihívást

A monoton, ismétlődő, kevés kihívást tartogató munka, bár kényelmes, egy idő után unalmassá válik. A végén még a lusta is megunja. Hát még az, aki folyamatosan tanul, fejleszti magát! Ha már megszerzett valamilyen plusz tudást, azt gyakorlatba is szeretné ültetni. A jó munkatárs nem ül a babérjain: ha nálunk nincs lehetősége megoldani problémákat, akkor keres olyan helyet, ahol van.

  1. Fix munkaprogram

2022 van, elmúlt már az az idő, amikor mindenki reggel 8-tól délután 4-ig dolgozott. Ma már olyan világot élünk, amikor a munka nagy részét bárhonnan el lehet végezni, akár otthonról vagy a világ másik feléről is. Igen, van rengeteg gyűlés meg egyéb esemény, amelyen ott kell lenni (és ott is lesz mindenki), de foggal-körömmel kapaszkodni egy elavult rendszerhez, nagy hiba. El kell döntenünk: a munkatársakat az idejükért fizetjük vagy a munkájukért? Csak egy gyors példa: a Netflix elsők között vezette be a „nincs fix munkaprogram” ötletet, mondanom sem kell, bomba sikert aratott. 

  1. Tiszteljük az idejüket

A jó emberekkel gyakran megesik ez a hiba: mivel megbízhatóak és bármit elvégeznek, valószínűleg gyorsabban, mint bárki más, ők kapják a legtöbb feladatot. Ebből kifolyólag túlterhelődnek. A vezetőnek kell odafigyelni arra, hogy csak azon dolgozzanak, ami tényleg az ők feladatuk. Bizonyosodjunk meg róla, hogy szólnának nekünk, ha túlterheltnek éreznék magukat. Vigyázzunk, mert a jó embereket is – sőt, főként őket – fenyegeti a kiégés veszélye!

Továbbá azt se feledjük, hogy az alkalmazottaink emberek és van egy életük a munkahelyük mellett. Meg magánéletük is van. Sőt, valószínűleg családjuk is van, meg gyerekeik is vannak. Nekünk, vezetőként, mi a legfontosabb az életünkben? A munka vagy a család? Ha valami személyes ügyünk van, akkor hagyunk csapot-papot, megyünk és intézzük, nem igaz? Az alkalmazottaknak se legyen tilos ezt tenni. Legyünk igazságosak: tegyük világossá számukra, hogy tiszteljük őket, tiszteljük az ők idejüket, és várjuk el, hogy a családot tegyék az első helyre. 

  1. Dicsérjük és jutalmazzuk őket gyakran

Gyakran egyetlen szóbeli dicséret többet ér, mint egy egész havi fizetés bónuszban. És ezt az alkalmazottak mondják, nem a cégvezetők. A cégvezető az ellenkezőjét gondolja: az alkalmazottnak folyton csak a pénz kell. 

Tehát ha valaki jól végezte a dolgát, mit csinál a cégvezető: 

  1. megnyugtatja magát azzal, hogy az alkalmazottnak ez a dolga, még szép, hogy elvégezte,
  2. ad egy bónuszt a következő fizetéskor. 

Amit mi cégvezetők nem értünk meg, hogy az alkalmazottak olyanok, mint a gyerekek. Ha valamit megcsináltak, meg kell őket ezért dicsérni. Ha jól, gyorsan, ügyesen oldottak meg egy feladatot, azt különösen ki kell emelni, ha lehet, nyilvánosan, más munkatársak előtt. Dicsérjünk sokat, kritizáljunk keveset, mert azt kapjuk, amit jutalmazunk! 

  1. Adjunk sok visszajelzést

A visszajelzés kétirányú út. Ha valami el lett végezve, a vezető dolga erről visszajelezni az alkalmazottnak. Gyakran csak akkor szólunk, ha valami nem volt rendben, pedig akkor is vissza kell jelezni, ha minden rendben volt. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy kérjünk az alkalmazottól is visszajelzést. Sőt, időnként érdemes kettesben elbeszélgetni a munkatárssal, megkérdezni, hogy minden rendben van-e a munkájával kapcsolatban, biztatni kell rá, hogy őszintén válaszoljon. Ilyenkor derülhetnek ki olyan dolgok, amelyek ha a szőnyeg alá söpörve maradnak, végül felmondáshoz vezethetnek.

  1. Fizessük meg jól őket

A pénzzel kezdtem és azzal fejezem be: legyünk nagylelkűek és fizessük meg jól az alkalmazottainkat, mert megérdemlik. 

Nem fog mindig minden jól sikerülni, de ne feledjük: még akkor is, ha mindent tökéletesen csinálunk, lesz olyan, hogy valaki felmond. De a többség maradni fog és együtt a jó emberekkel igazán nagyszerű dolgokat vihetünk véghez – egy két kivétel miatt ne büntessünk meg mindenkit!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version