Site icon C.S. Lazzar

Egyetlen tényező, amin múlik vagy bukik a siker

Egyetlen tényező, amin múlik vagy bukik a siker

Voltál már úgy, hogy valamit nagyon szerettél volna, de gondolatban mégis lebeszélted magad róla? „Úgysem fog sikerülni…” – mondtad magadnak, és nem csináltál semmit. Nem csoda, hogy tényleg nem sikerült.

Félünk a kudarctól, tartunk a megaláztatástól, rettegünk attól, hogy veszítünk, és ezért lemondunk olyasmiről, amit igazán szeretnénk. Ki ismerné Michael Schumacher, Michael Jordan vagy Hosszú Katinka nevét, ha ezek az emberek nem fogadták volna el: veszíteni fognak, valószínűleg többször, mint ahányszor nyernek, de nyerni csak akkor tudnak, ha beszállnak a versenybe? 

A félelem nagy hatalom, tömegeket képes manipulálni. És ez rendben is van így. Ez a túlélő ösztönünk, ami megvédett egykor a kardfogú tigris támadásától és megvéd ma is mindenféle veszélyektől. Feltéve, ha a veszély valós, mondjuk háború idején. De mi van akkor, ha semmiféle veszély nem leselkedik ránk? Akkor mitől véd meg ez az ösztönünk? Hát attól, hogy sikeresek legyünk. 

A túlélő ösztönünk nem válogat. Semmi sem tetszik neki, ami új, mindennel ellenkezik, ami szokatlan, ismeretlen. Azonban nekünk van szabad döntési jogunk: elfogadhatjuk, amit az ösztön, a tudatalatti javasol nekünk, vagy szembeszállhatunk vele és azt tehetjük, amit a józan eszünk, a logikánk szeretne. Az ösztön hangosan fog ellenkezni, de mi még azért is megtesszük. 

Csak akkor veszítünk, ha meg sem próbáljuk!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version