C.S. Lazzar

Egyetlen dolog, amitől nem sikerül semmi és egyetlen dolog, amitől bármi sikerülhet

Villámkérdés: szerinted te mire vagy képes? Ha nem azt vágtad rá, hogy bármire, olvass tovább. 

Tegyük fel – és ez egy triviális példa –, itt van Juliska, aki úgy dönt (most már kábé tizenötödször az elmúlt öt évben), hogy le akar dobni úgy tíz kilót. Voltam már ennél soványabb is, menni fog ez! – gondolja hatalmas lendülettel, ezért reggelente korábban kel, szalad egy pár kört a negyedben, majd pár nap után feláll a mérlegre és megdöbbenve azt látja, hogy, húha, csak fél kiló ment le. És megszólal egy hang a fejében: „Kit akarsz átverni, Julis? Nem fog összejönni. Jól tudod, hogy képtelen vagy rá.” Juliska összerezzen. A hang a sajátja, és tudja, hogy igazat mond. Bánatában jól bekajál. De azért még nem adja fel, viszont a lendülete már nem a régi. Már nem kel fel annyira korán, már nem szalad, legfeljebb kocog, s azt is csak ímmel-ámmal, és szinte észre sem veszi, de többet eszik, mint egyébként. A mérleg, az örök ellenség meg az arcába dörgöli a valóságot: nem hogy fogyott volna, felszedett még egy kilót. És újra megszólal a hang: „Na ugye, megmondtam, hogy nem fog ez neked összejönni!” És úgy is lett. Julis tizenötödször is feladja a fogyókúrát.

Felkészültél rá, hogy megdöbbenj? Sikeres embereket alaposan megvizsgálva arra jutottak a kutatók: semmiben sem különböznek a sikeres milliárdosok egy szegény sorsú gyári munkástól. Nincs semmi fantasztikus a DNS-ükben, nincs két plusz karjuk vagy eggyel több kromoszómájuk, ráadásul az agyuk sem nagyobb, mint bárki másé. Az egyetlen dolog, ami megkülönbözteti az előbbi két embert: a hit. És nem vallásos értelemben. 

Az egyetlen igazi korlát bárki életében az, hogy mit gondolunk. Ha a hitünk korlátozott, a lehetőségeink is korlátozottak. Amit hiszünk, aszerint cselekszünk, ahogy cselekszünk, ahhoz mért eredményt kapunk, ami megerősít a hitünkben, és ez így megy újra meg újra.

Eredmény, hit, cselekvés

Nézzük meg, mi is történt valójában Juliskával:

  1. Juliska nem hitt abban, hogy sikerülni fog, ezért…
  2. A cselekvést ahhoz igazította, amiben hitt, azaz kevesebbet edzett és többet evett, így…
  3. Az eredmény az lett, amire valójában számított: nem fogyott le, sőt. Viszont ezáltal:
  4. Megerősödött a hite, hogy nem fog sikerülni.

De van egy jó hírem!

Ugyanez fordítva is működik! És ez különbözteti meg a sikeres embert a kevésbé sikerestől. A sikeres ember elhiteti magával azt is, ami még számára is hihetetlen (eleinte). Viszont ha a hitet egy magasabb szintre emeljük, mint amiben valójában hiszünk, ahhoz mérten cselekszünk. Ha pedig magasabb szinten cselekszünk, mint addig, mi lesz az eredmény? Természetesen pozitív eredményt fog hozni, aminek közvetlen hatása van a már eleve pozitív hitünkre. És így megy ez körbe-körbe, addig, amíg elérjük azt is, amiről eleinte azt gondoltuk, hogy lehetetlen.

Hinni valamiben, ami nem lehetséges, tenni érte, cselekedni, végül pedig elérni, minden ember képessége. Az ember határtalan képességekkel van felruházva. Ezt születésből kapjuk. Csak később bekorlátozzuk saját magunkat. Már gondolati szinten eldöntjük, hogy mire vagyunk képesek és mire nem. A saját magunk elé állított korlátok pedig messze magasan meghaladják mindazt, amire valójában képesek lennénk.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version