Site icon C.S. Lazzar

Hogyan eddz akkor is, ha nincs kedved hozzá?

Hogyan eddz akkor is, ha nincs kedved hozzá?

Szeretnél korán kelni, de egyszerűen nem tudsz kikecmeregni az ágyból? Szeretnél edzeni, de folyton feladod? Szeretnél egészségesebben élni, de valahogy mindig visszacsúszol a rossz útra? Itt a válasz, hogyan csináld meg azt, amihez nincs kedved.

Hallgasd meg (3:22 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Azt gondoljuk, hogy az, amit érzünk, az a valóságunk. Nincs valamihez kedvem, tehát behódolok az érzelemnek és nem teszem meg. A valóság azonban teljesen más: lehetünk az az ember, aki annyira tudja, hogy mit akar, és annyira tisztában van az értékrendjével, hogy azt is megteszi, amihez épp nincs kedve. 

Nem tudjuk megválasztani azt, hogy mikor, mit érzünk. Afelett azonban teljes hatalmunk van, hogy mit gondolunk és hogyan viselkedünk. A cselekedeteinket vagy azoknak a hiányát egy-egy döntés előzi meg. Ha valamihez nincs kedvünk, akkor nem a kedvünk lesz az, ami eldönti, hogy ne tegyük meg, hanem mi hozunk egy tudatos döntést, hogy nem fogjuk megtenni. Nem az érzelmeink határozzák meg, hogy mit teszünk meg és mit nem!

A legtöbben így működünk: ha felmérgesít a házastársunk, haragosak leszünk és kiabálni kezdünk vele. Ez azért van így, mert úgy gondoljuk, hogy nem tudunk mást tenni. Pedig nem vagyunk robotok, hogy megnyomnak rajtunk egy gombot és azt tesszük, amire be vagyunk programozva. Mindig dönthetünk másként! Igaz, nem sok hatalmunk van az érzelmeink felett, például robbanunk, ha valami olyasmit mondanak nekünk, de azt szabadon eldönthetjük, hogy hogyan tovább? Kiabálunk, csapkodunk, elviharzunk vagy továbbra is tisztelettel és kellő higgadtsággal kommunikálunk a párunkkal.

A módszer alkalmazásához kitartásra és türelemre van szükségünk magunkkal szemben, mert egy mélyen bevésett szokásunkat akarjuk megváltoztatni, és azt bizony nem könnyű. A gyakorláshoz meg azt kell tennünk, ami mindennel ellentmond: hogy amikor valamit érzünk, ne az érzelemnek szenteljük a legnagyobb figyelmet, hanem annak, amit valójában szeretnénk. 

Korán akarsz kelni, de nagyon álmos vagy, amikor felébredsz? A szándékod, hogy fel akarsz kelni, nagyobb tud lenni, mint az álmosság. Kelj fel és foglalkozz azzal, amiért fel akartál korábban kelni!

Meg akarsz tenni valamit, ami nehéz és nincs kedved hozzá? Az, hogy meg akarod tenni, nagyobb lehet, mint az, hogy nincs kedved hozzá. Csak fogj hozzá és csináld!

Bármiről is legyen szó, vegyük észre, hogy az érzelem semmi több, csupán egy jelzés, egy információ, amivel azt kezdünk, amit akarunk. Reagálhatunk rá vagy teljesen figyelmen kívül hagyhatjuk. Az az ember éri el, amit szeretne az életben, aki képes felülkerekedni az érzelmein, és gyakorlatilag ennek ez az útja: a megértés, hogy nem az érzelmeink határoznak meg bennünket.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version