Site icon C.S. Lazzar

Félsz? Itt van, mit kell tenned 5 lépésben, hogy bármilyen félelemmel képes légy szembenézni

Félsz? Itt van, mit kell tenned 5 lépésben, hogy bármilyen félelemmel képes légy szembenézni

Ahhoz, hogy az életünk lehető legjobb változatát élhessük, ki kell jönnünk a kényelmi zónánkból és meg kell tennünk olyan dolgokat, amit azelőtt nem próbáltunk. Az ismeretlentől azonban ösztönből tartunk, s hacsak nem megyünk szembe ezzel az érzéssel szándékosan, pontosan ez lesz az, ami korlátok közé fog szorítani bennünket. De hogyan legyünk bátrak? Hogyan tegyük meg pontosan azt, amitől félünk?

  1. lépés: elfogadni

Teljesen normális dolog, hogy félünk, hiszen valamilyen szinten ez az az ösztönünk, aminek köszönhetően ma is él ember a Földön. Meg kell tanulnunk együtt élni vele, mert lehetetlen végleg megszabadulni tőle. Vegyük tudomásul, hogy jogosan félünk, ugyanakkor azt is tartsuk szem előtt, hogy az esetek többségében a félelem meg fog szűnni abban a pillanatban, amikor megtesszük azt, amitől félünk.

  1. lépés: beazonosítani

Ha megértjük, hogy a félelemmel együtt kell élnünk, akkor nem tagadjuk a létezését és megadjuk magunknak a lehetőséget arra, hogy meghatározhassuk, mitől is félünk pontosabban. Ha őszinték vagyunk önmagunkkal, nem lesz nehéz dolgunk, pontosan fogjuk tudni, hogy mi is az, amitől tartunk.

  1. lépés: átérezni

A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, amikor félünk az, hogy logikával próbáljuk legyőzni a félelmet. Belegondolunk, hogy miért is félünk, majd különböző forgatókönyveket írunk fejben, ezzel viszont egyre nagyobb és nagyobb erőt adunk a félelemnek. Ennek pontosan az ellentétét kell tennünk: át kell éreznünk, egyszerűen csak érezni a félelmet.

  1. lépés: szembenézni vele

Az öt lépés közül ez a legnehezebb: ha már érezzük a félelmet, az lenne a következő észszerű lépés, hogy menekülünk, tartózkodunk, semmiképp nem tesszük meg, amitől félünk. Most viszont meg kell hoznunk egy döntést: hagyjuk, hogy a félelem győzzön vagy felülkerekedünk rajta. És az utóbbit kell választanunk: szembe kell mennünk a félelmünkkel, meg kell tennünk azt, amitől félünk, és azt fogjuk tapasztalni, hogy a félelem egyszerűen eltűnik. 

  1. lépés: gyakorolni

A félelem legyőzése olyan, mint egy új mesterséget megtanulni: minél többet gyakoroljuk, annál jobban fog menni, míg végül a személyiségünk részévé válik, hogy uralmunk alá vonjuk a félelmeinket. 

S ezután már semmitől sem fogunk félni? Dehogynem! Ugyanúgy fogunk félni az ismeretlentől, mint azelőtt. A különbség az, hogy már nem hezitálunk, már nem toporgunk egy helyben, hanem bátran megyünk előre és megtesszük, amit szeretnénk, akár félünk, akár nem.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version