Site icon C.S. Lazzar

Hogyan lehetsz sikeres, annak ellenére, hogy kudarcokkal teli életed van – 4 egyszerű tipp, amiket már ma beépíthetsz az életedbe

Hogyan lehetsz sikeres, annak ellenére, hogy kudarcokkal teli életed van - 4 egyszerű tipp, amiket már ma beépíthetsz az életedbe

Nincs olyan ember, akinek ne lett volna része kudarcokban az élete során, de azt láthatjuk, hogy míg egyeseknek egy kudarc a világ végével egyenlő, másoknak olyan, mint egy lottó ötös. Nos, gyakorlatilag ez az egyik legnagyobb különbség sikeres és sikertelen ember között.

Hallgasd meg (4:45 perc)
YouTube video player
Olvasd el (5 perc)
  1. A sikeres embereknek erős hitük van magukban és céljaikban, ami segít nekik felállni és továbblépni a kudarcok után, míg a sikertelen emberek gyakran kétségbe vonják magukat és legtöbbször nincsenek céljaik. 

Tennivaló: alkossunk minden napra egy célt. Nem kell nagy dolog legyen, de folyamatosan növeljük a célokat, és idővel próbáljunk hosszabb távú célokat is alkotni. Kezdjük egy egyszerű céllal, például, ha gyakran elkésünk a munkából, ez lehet egy cél: ma pontosan érek be munkába. Gondoljuk végig, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy ez megvalósuljon. Majd tegyük meg. Aztán pedig, amikor sikerült, gondolatban dícsérjük meg magunkat és vegyük végig, hogy mi kellett a sikerhez: a cél, a terv és azok betartása. 

  1. A sikeres emberek képesek kezelni a kudarcokat és tanulni belőlük, mint egy atléta, aki az edzések során gyakran vall kudarcokat, de ezekből tanulva éri el a céljait, míg a sikertelen emberek nehezen kezelik a kudarcokat és gyakran feladják.

Tennivaló: ahogy növelni kezdjük a céljainkat, egyre nehezebb lesz elérni őket, így megeshet, hogy kudarcot vallunk. Nagyon fontos, hogy előre készítsük fel magunkat, hogy mit fogunk ilyenkor tenni: a kudarc nem azt jelenti, hogy vége mindennek. A kudarc nem azt jelenti, hogy azonnal fel kell adnunk. A kudarc nem azt jelenti, hogy nem érhetjük a célunkat. A kudarc csupán egy információ, egy adat, amit fel kell használnunk a tervünk tökéletesítéséhez. 

Emlékezzünk: alkotunk egy célt, készítünk hozzá egy tervet, majd cselekszünk. A terv pedig nem lesz mindig tökéletes. Jusson eszünkbe, hogy Benjamin Franklin mit mondott, amikor a villanykörte feltalálásán dolgozott: „Nem vallottam kudarcot, csak találtam száz módot, melyek közül egyik sem működött.” Ha valami nem sikerül, tanuljunk belőle, azaz javítsunk a tervünkön. De semmiképp ne adjuk fel!

  1. A sikeres emberek olyanok, mint egy jó sportoló, aki tudja, hogy a győzelemhez és a sikerhez vereségek és kudarcok is szükségesek, míg a sikertelen emberek könnyen feladják a küzdelmet a kudarcok miatt. 

Tennivaló: mélyítsük el magunkban a gondolatot, miszerint nincs siker kudarcok és vereségek nélkül. Nem fog mindig minden prímán menni. Nem lesz mindig minden könnyű. Fogunk hibázni, fogunk kudarcot vallani és lesznek olyan napok, amikor egyszerűen az az érzésünk lesz, hogy túl bénák vagyunk hozzá. De mindez nem számít. Nem szabad ezeket a gondolatokat figyelembe vennünk. Nincs siker kudarcok és vereségek nélkül.

  1. A sikeres emberek hasonlítanak egy jó zenészhez, aki tudja, hogy a tökéletes játékhoz kudarcok és hibák is szükségesek, míg a sikertelen emberek könnyen feladják a próbálkozást a kudarcok miatt.

Tennivaló: gondoljunk arra, hogyan tanult meg az ember járni. Senki sem futott maratont azonnal, ahogy lábra állt (bár szívesen végignéznék egy 10 hónapost, ahogy futja a maratont a kis mezében). Rengetegszer elestünk, még azután is, hogy már magabiztosan álltunk a két lábunkon. Nem lehetünk valamiben jók anélkül, hogy sokat gyakorolnánk. Nagyon sokat! De a gyakorlás mindig meghozza a gyümölcsét. Ilyen egyszerű a dolog: amit elég sokáig gyakorolunk, abban előbb-utóbb jók leszünk.

Ne feledjük, hogy a kudarcok természetes részei az életnek és ha a sikeres emberekhez hasonlóan kezeljük őket, lehetőséget kapunk mi is a sikerre. Legyünk bátrak és merjünk kudarcot vallani, hiszen ez vezet a sikerhez! Ez és a kitartás. De az már egy másik bejegyzés témája.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version