Site icon C.S. Lazzar

5 dolog, amit azok az emberek tesznek, akiknek erős önbizalmuk van

5 dolog, amit azok az emberek tesznek, akiknek erős önbizalmuk van

Az önbizalom rendkívül fontos tényező a sikerhez, de egyre több ember küzd önbizalomhiánnyal, így nem csoda, hogy ennyire sok sikertelen ember vesz körül bennünket. De mit tesznek azok az emberek, akiknek erős önbizalmuk van? Ebben a bejegyzésben mutatok 5 dolgot, amit azok az emberek tesznek, akiknek erős önbizalmuk van, hogy tanulhassunk tőlük.

Hallgasd meg (3:00 perc)
YouTube video player
Olvasd el (3 perc)

Ismerjük meg önmagunkat

Saját erősségeink és gyengeségeink megismerése fontos lépés az önbizalom építésében. Szánjunk időt saját képességeink és érdeklődési körünk átgondolására, és legyünk őszinték magunkhoz azzal kapcsolatban, hogy miben vagyunk jók és min kell még dolgoznunk.

Tűzzünk ki és érjünk el kisebb célokat

Kis, elérhető célok kitűzése segíthet növelni az önbizalmunkat azáltal, hogy sikerélményt ad. Kezdjük valami egyszerűvel, például egy könyv elolvasásával vagy egy új készség elsajátításával, majd fokozatosan növeljük céljaink nehézségét. 

Vegyük körül magunkat pozitív emberekkel

Azok az emberek, akikkel a legtöbbet érintkezünk (általában ezek száma 5), nagy hatással lehetnek az önbizalmunkra. Gondoljuk végig, ki ez az 5 ember és azokat, akik visszahúznak bennünket, nem támogatnak, sokat kritizálnak, cseréljük le olyan barátokra, családtagokra vagy mentorokra, akik támogatnak, bátorítanak, felemelnek minket.

Tanuljuk meg elfogadni a kudarcot

A kudarc az élet elkerülhetetlen velejárója, de az, hogy hogyan reagálunk rá, nagy változást hozhat az önbizalmunkban. Tanuljuk meg a kudarcot a tanulás és a fejlődés lehetőségének tekinteni, nem pedig saját értékeink tükröződésének. Nem vagyunk egyenlőek a kudarcainkkal!

Gyakoroljuk az öngondoskodást

Fizikai és érzelmi jólétünk gondozása növelheti önbizalmunkat. Ügyeljünk arra, hogy eleget aludjunk, jól étkezzünk és hogy naponta legyen részünk olyan tevékenységben, amit élvezünk csinálni.

Az önbizalom építése nem megy egyik napról a másikra, hiszen egy folyamat, ami időt és erőfeszítést igényel, de ha követjük az itt leírt 5 lépést, biztosan elérjük céljainkat és megtaláljuk a bennünk rejlő erőt. Emlékezzünk rá, hogy minden ember más, tehát ne hasonlítsuk magunkat másokhoz, hanem dolgozzunk a saját önbizalmunkon és fejlesszük magunkat minden nap.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version