Site icon C.S. Lazzar

1 igazán nyomós ok, hogy miért válts munkahelyet

1 igazán nyomós ok, hogy miért válts munkahelyet

Azt mondják, az életünk egyharmadát a munkahelyünkön töltjük el. Ha nem élvezzük, amit csinálunk, a munkahelyen eltöltött idő könnyen több lehet, mint az életünk fele.

A számok ellened beszélnek

Mit gondolsz, hány évig fogsz élni? 70? 80? Legyen az átlag: 75. Ha 22 éves korodtól a nyugdíjkorhatárig (ami jelenleg 65 év) dolgozol, az 43 év munka. Csakhogy Magyarországon az átlagéletkor 43 év. Ha 43 évesen meghalsz, még tartozol 21 év munkával az államnak! (43 év munka kell a nyugdíjig – 22 éves korodban kezdtél dolgozni).

Jól ki van ez találva! Csak épp nem nekünk, az embereknek jó… Na de viccet félretéve: ha 43 éven át dolgozunk és megéljük az áhított 70-80 éves kort, akkor is a fele fölött vagyunk. Igaz, hogy csupán napi 8 órát dolgozunk, de akárhogy nézzük, sok. Ha jól telik, szuper! De több felmérés is azt mutatja, hogy az alkalmazottak többsége elégedetlen a munkahelyével. De ne nézzük a statisztikát! Te elégedett vagy? Ha nem érezzük jól magunkat, akkor nagyon sok a 43 év, még ha „csupán” 8 órával számolunk is. Túl sok a szenvedésből, túl sok a  mérgelődésből és túl sok a stresszből! S még legalább meg sem fizetnek érte rendesen. 

Tudod, milyen egy jó állás?

Egy jó állás olyan, mint egy jó film. Magával ragad, nem érzékeled az időt, és amikor vége, nem akarsz hazamenni. Feltöltődsz és ahogy sétálsz ki a moziból, érzed, hogy tele vagy ötletekkel, vágyakkal. Biztos láttál már ilyen filmet. De mentél már így haza munkából? 

Azt gondolom, hogy elsősorban a cégvezető feladata megteremteni mindezeknek az alapjait. Az ő feladata kitűzni a célokat, meghatározni az irányt, kiosztani a feladatokat. Ő kell a vízióját olyan formában bemutassa, hogy azzal minden alkalmazottja azonosulni tudjon, s így közös erővel hajtson mindenki ugyanabba az irányba.

Dolgozunk, dolgozunk, pénzt szerzünk, profitot termelünk… De miért? 

A miért! Ez a legfontosabb kérdés és ez ad értelmet mindennek! Ez tudja megteremteni minden ember számára a szenvedélyt. Minden apró cselekedet azonnal értelmet nyer. Még a kellemetlennek tűnő feladat is ezerszer könnyebben el lesz végezve, ha tudjuk, hogy közelebb visz a célhoz.

Sok múlik rajtad! 

Először is őszintének kell lenned önmagaddal: ne vállalj el olyasmit, amit nem szeretsz csinálni, mert annak az eredménye is olyan lesz (vagy még olyan sem). Ne tartogasd a szexet a nyugdíjas korra! 

Másrészt, ha a főnököd nem fogalmazta meg a célt, légy proaktív és segíts neki ebben. Két lehetőséged van: egyik az, hogy felnyitod a szemét és akkor közös erővel megteremtitek a célokat (siker!), a másik az, hogy elutasít, de akkor legalább tudod, hogy neked nem itt van a helyed. A lényeg, hogy te mindenképp nyertesen jössz ki ebből.

Te döntesz

Bármilyen helyzetben is lennél, a döntés a kezedben van. A te életedről van szó és állítólag csak egy életünk van. Nem mindegy, hogyan telnek a napjaid. A te boldogságod forog kockán. Neked kell kézbe venni az irányítást, mert garantálom, hogy senki nem fogja ezt helyetted megtenni! Lehetetlen manapság állást találni? Ha meg sem próbálod, akkor biztosan! 

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version