Site icon C.S. Lazzar

Én már csak ilyen vagyok… Vagy mégsem? 1 meggyőző érv, hogyan változtassunk azon, amin nem lehet

Én már csak ilyen vagyok… Vagy mégsem? 1 meggyőző érv, hogyan változtassunk azon, amin nem lehet

Vannak rossz szokásaid? Nekem is akad néhány… De kevesebb, mint régen volt. Régen például folyton elkéstem. Elkéstem a megbeszélésekről, elkéstem a gyűlésekről, elkéstem a fogászati időpontomról. És úgy gondoltam, ez így rendben van – elfoglalt ember vagyok, nem csoda, hogy elkések. Talán még azt is gondoltam: „én már csak ilyen vagyok…”

Amikor mi magunk azt mondjuk, hogy „már csak ilyen vagyok”, akkor legtöbb esetben egy hiányosságunkat vagy valamilyen rossz szokásunkat próbáljuk a fent említett kifogással megvédeni. Talán azt hisszük, hogy örököltük, azaz genetikailag ilyenek vagyunk és nem lehet megváltoztatni. 

Azonban a valóság az, hogy az ember képes megváltozni. Képesek vagyunk leszokni a rossz szokásainkról, megtanulhatunk új dolgokat, és képesek vagyunk pótolni a hiányosságainkat. A legújabb epigenetikai kutatások szerint még a géneink is újrakódolhatók! (Mi az epigenetika?) Ez a kifogás valójában nem az adott tulajdonságra vonatkozik, hanem sokkal inkább az akaraterő hiányára és a gyengeségre.

Jim Rohn mondta egyszer: „Ha valamit igazán el akarsz érni, akkor találsz rá módot. Ha nem, akkor találsz rá kifogást.” Tehát ha elszánjuk magunkat, bármire képesek lehetünk. Nem veszítjük el az identitásunkat attól, hogy megszabadulunk a káros szokásainktól vagy megtanuljuk pótolni azt, amiben nem vagyunk elég jók. Ez csak egy egyszerű módja annak, hogy jobb emberek legyünk, de még mindig mi maradunk az igazi önmagunk.

Ma már mindenhova pontosan érkezem meg. Ráébredtem, hogy késni illetlenség és tiszteletlenség másokkal szemben, akiknek ugyanúgy fontos az idejük, mint ahogy én azt gondoltam, hogy az én időm a legfontosabb. Nem kellett sok hozzá, csupán az előbbi megértés és az elhatározás: „én mindig pontos vagyok”. Mindenki képes erre, mindenki képes felismerni a rossz szokásait és képes azokat megváltoztatni. Csak akarni kell.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version