Site icon C.S. Lazzar

Az élet cirkusza: Hogyan irányítsuk aktívan a sorsunkat proaktivitással?

Az élet cirkusza: Hogyan irányítsuk aktívan a sorsunkat proaktivitással?

Ugráló labdák, repülő tányérok, kavarodó gondolatok. Igen, az élet néha olyan, mint egy cirkuszi parádé. A proaktivitás azonban olyan, mint egy jó zsonglőr: mindent kézben tart, még a legnagyobb kihívások közepette is.

Stephen Covey, A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása sikerkönyv szerzője azt mondta: „Nem a körülményeink termékei vagyunk, hanem a döntéseinké.” A proaktivitás a döntéseink erejének megnyilvánulása. Hogyan lehet az ember proaktív és egyáltalán mit jelent az? 

A proaktivitás olyan hozzáállást és viselkedést jelent, amelyben az egyén aktívan és tudatosan irányítja az életét, valamint vállalja a felelősséget a saját döntéseiért és cselekedeteiért. A proaktív ember nem hagyja, hogy a külső körülmények vagy mások viselkedése irányítsa vagy meghatározza az életét, hanem maga határozza meg az irányt és a cselekvést. Gyakorlatilag: nem bosszanthat fel az idegesítő kolléga, nem mutatunk be az idióta sofőrnek, nem veszekszünk a párunkkal a wc ülőkéről.  

Vállaljunk felelősséget: a proaktivitás azt jelenti, hogy átvesszük az irányítást az életünk felett, és nem hagyjuk, hogy a körülmények irányítsanak minket.

Tervezzünk előre: ha előre tervezünk, felkészültebbek leszünk a kihívásokra. Ez olyan, mintha cirkuszi zsonglőrök lennénk, akik tudják, mikor kell elkapni a következő labdát.

Ne reagáljunk, hanem döntsünk: a proaktivitás azt is jelenti, hogy nem csak egyszerűen reagálunk a helyzetekre, hanem előtte tudatos döntéseket hozunk.

Válasszunk pozitív hozzáállást: a proaktivitás nemcsak a cselekvésről szól, hanem a hozzáállásról is. Pozitív hozzáállással még a legnagyobb kihívások is kezelhetővé válnak.

Miért érdemes ezen dolgozni? Mert a proaktivitás számos előnnyel jár, az ilyen személyek:

  • elkötelezettek saját életük irányítása iránt, 
  • rugalmasak és képesek alkalmazkodni a változó körülményekhez, 
  • kreatív megoldásokat találnak a nehézségekre és problémákra, 
  • erősebb személyes határokkal rendelkeznek, 
  • jobban kezelik az érzelmeiket és stresszt, 
  • magabiztosak és motiváltak.

Fontos megérteni, hogy a proaktivitás nem azt jelenti, hogy minden problémát megoldhatunk vagy minden körülményt uralhatunk az életünkben. Azonban a proaktív hozzáállás lehetővé teszi számunkra, hogy befolyásoljuk és megváltoztassuk azokat a dolgokat, amelyeket tudunk, és elfogadjuk azokat, amelyeket nem tudunk. Ezáltal hatékonyabban kezelhetjük az életünkben felmerülő kihívásokat és elérhetjük a számunkra fontos célokat. Gyakorlatilag a saját cirkuszunk zsonglőre lehetünk!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version