Site icon C.S. Lazzar

A pénz és az ész összefüggés(telenség)e

A pénz és az ész összefüggés(telenség)e

Többször hallottam már művelt és okos emberek szájából a csodálkozást és néha a rejtett irigységet: hogyan lehet, hogy mások, akik kevésbé tanultak és akik intelligenciában meg sem közelítik őket, anyagilag jobban állnak, mint ők? 

Az okosak kérdése

Ez a kérdés mélyen megérinti az okos, művelt, nagy lexikális tudással rendelkező emberek büszkeségét, mert alapvetően rosszul gondolkodunk a pénzről: tanulj, mert akkor majd jól fogsz keresni. Csak épp az élet nem így működik. Az élet magasról tojik arra, hogy hány diplománk van. 

Az anyagi jólét és intelligencia összefüggése

A gazdagság és intelligencia összefüggését több kutatás is vizsgálta és az eredmények gyakran ellentmondóak. Egyes tanulmányok szerint a magasabb intelligenciájú emberek gyakran keresnek több pénzt, míg mások szerint nincs jelentős összefüggés a kettő között. Az igazság valahol középen lehet. Az intelligencia valóban segíthet egy személynek jobban keresni, de a pénzügyi siker elsősorban nem az intelligenciától függ.

Mitől függ a pénzügyi siker?

A valóságban azok az emberek, akik kevesebbet tanultak és talán kevésbé intelligensek a hagyományos értelemben, sokszor többet keresnek, mert többet kockáztatnak, több munkát vállalnak, több időt fektetnek be, rugalmasabbak és pragmatikusabbak a döntéseikben. Ez nem jelenti azt, hogy ők jobbak vagy rosszabbak, csak egyszerűen másképp közelítik meg a pénzt s a gazdagságot.

A lényeg: minden attól függ, hogyan nézzük

Ezért, amikor ezeket a megjegyzéseket hallom, általában azt mondom, hogy a pénzügyi siker nem csak az intelligenciáról szól. Az igazi kérdés az, hogy készek vagyunk-e tanulni, alkalmazkodni és változtatni, hogy elérjük a céljainkat, függetlenül attól, hogy mennyire vagyunk intelligensek vagy mennyit tanultunk. És a legfontosabb tanulság: nem kell Einstein-nak lennünk ahhoz, hogy jól álljunk anyagilag!

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

  1. Mennyire befolyásolja az intelligencia a pénzkeresetet?

Bár az intelligencia szerepet játszik a pénzkeresésben, nem minden. Sok más tényező is közrejátszik, például a szociális készségek, a munkamorál, az önuralom, a kitartás és, igen, kissé még a szerencse is. De a lényeg az, hogy végzettségtől, diplomák mennyiségétől függetlenül, bárkinek meg van adva a lehetőség arra, hogy jól álljon anyagilag. 

  1. Mi a sikeres emberek titka?

A sikeres emberek gyakran rendkívül rugalmasak. Képesek alkalmazkodni a változásokhoz és a kihívásokhoz. És kitartóak. A rugalmasság és a kitartás is olyan készség, amelyet bárki fejleszthet, függetlenül az intelligenciaszintjétől.

  1. Vajon a legokosabbak a leggazdagabbak?

Nem. Sok más tényező is befolyásolja a gazdagságot, nem csak az intelligencia. Például a szociális készségek, a munkamorál, az önuralom, a rugalmasság és a kitartás.

  1. Miért van az, hogy kevésbé intelligens emberek is lehetnek gazdagok?

Sok oka lehet. Például az, hogy más képességekre támaszkodnak, mint a szociális készségek vagy az alkalmazkodóképesség. Vagy mert kiváló önismerettel rendelkeznek, nem áltatják magukat, és olyan embereket gyűjtenek maguk köré, akik sokkal intelligensebbek náluk egy-egy területen.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version