Site icon C.S. Lazzar

A céltalanságtól a sikerig – 4 lépésben

A céltalanságtól a sikerig - 4 lépésben

Sokan sodródunk céltalanul az életünkben, mert nem tűzünk ki világos célokat magunk elé. Ha megkérdeznék, mi a terved az elkövetkező évre, talán csak vállat vonnál. Pedig néhány egyszerű lépéssel kiragadhatod magad a céltalanságból és elindulhatsz a siker felé vezető úton!

  1. lépés: Önvizsgálat

Az első lépés, hogy megvizsgáld magad és feltárd, mi az, amit igazán szeretnél az élettől. Mik az értékeid, vágyaid, álmaid? Ha nem ismered magad, nem tudhatod, hova akarsz eljutni. Sokan már itt elakadnak, ezért készítettem két segédeszközt: a Milyen az én életem? tesztet és a Heti tervezőt. Használd őket bátran, mindkettő ingyenes.

  1. lépés: Világos célok

Ha feltártad, mi fontos neked, jöhet a célok kitűzése. Határozd meg a rövid- és hosszú távú céljaidat minden fontos életterületen! Például:

  • Karrier
  • Magánélet
  • Egészség
  • Pénzügyek

Minél konkrétabban és mérhetőbb módon fogalmazod meg a céljaidat, annál könnyebb lesz elérni őket.

  1. lépés: Tervkészítés

Ha megvannak a célok, ki kell dolgoznod a tervet. Hogyan éred el, amit szeretnél? Milyen lépések vezetnek a célig? Készíts ütemtervet és határozd meg a szükséges erőforrásokat!

  1. lépés: Cselekvés

Most jön a legnehezebb rész: a terv megvalósítása. De lépésről lépésre, kitartással még a legmerészebb cél is elérhető! A lényeg, hogy elkezdd és ne add fel!

És végül…

Négy egyszerű lépéssel te is kiszakíthatod magad a céltalanságból: ismerd meg magad, tűzz célokat, készíts tervet és cselekedj! Így biztosan eljutsz oda, ahova szeretnél. Rajtad a sor! 

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

  1. Honnan tudhatom, mik az igazi vágyaim?

Figyeld meg magad! Mikor érzed jól magad, mikor vagy lelkes? Ez segít rájönni, mi tesz igazán boldoggá. S ha nem találod: azt jelenti, nem próbáltál még ki elég sok mindent. 

  1. Mi a teendő, ha nem sikerül betartanom a tervemet?

Senkinek sem sikerül mindig minden tökéletesen. A lényeg, hogy tanulj a hibákból, igazítsd a tervet és menj tovább.

  1. Mit tegyek, ha elakadok?

Próbáld más szemszögből megközelíteni a problémát, igyekezz a megoldásra figyelni és ne a problémára. Csinálj úgy, mint amikor a navigáció azt mondja: „újratervezés”. S jusson eszedbe a varázsige: mindenre van megoldás.

  1. Mit tegyek, ha túl nagyot haraptam?

Ilyenkor érdemes apróbb részcélokra bontani a nagy célt. Így könnyebb lépésről-lépésre haladni. 

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version