Site icon C.S. Lazzar

Apró kincsek a hétköznapokban, melyek izgalmassá teszik az életünket

Apró kincsek a hétköznapokban, melyek izgalmassá teszik az életünket

Unatkozol? Úgy érzed, semmi izgalom nem történik az életedben? Pedig számtalan felfedeznivaló rejtőzik a hétköznapokban is – csak rajtad múlik, észreveszed-e őket! Elég egy pillanatra kitérni a szokásaidból, hogy váratlan kalandban legyen részed. Legalábbis ezt állítja Csíkszentmihályi Mihály, a flow-élmény atyja.

„Próbálj minden nap meglepődni valamin. Lehet az valami, amit látsz, hallasz vagy olvasol. Állj meg egy szokatlan autó mellett az utcán, kóstold meg az új ételt a menzán, figyelj oda ténylegesen a kollégádra az irodában! Miben más ez, mint más hasonló autók, ételek vagy beszélgetések? Mi a lényege? Ne feltételezd, hogy már úgyis tudod, miről szólnak ezek a dolgok, vagy hogy úgysem számítanának. Éld meg ezt az egy dolgot annak, ami, ne annak, aminek gondolod. Légy nyitott arra, amit a világ közöl veled. Az élet nem más, mint élmények sora – minél többet és mélyebben úszol benne, életed annál gazdagabb lesz.” – mondta Csíkszentmihályi Mihály.

Hogyan lepjük meg magunkat?

  • Menjünk el szokatlan helyekre, amiket még sosem láttunk!
  • Próbáljunk ki új dolgokat, amiket eddig nem csináltunk!
  • Oszlassuk el az előítéleteinket, nézzünk a dolgok mögé!
  • Tegyünk fel kérdéseket magunkban: mi egyedi ebben az élményben?
  • Merüljünk el teljesen a jelen pillanatban, éljük át tudatosan!

Minél többször sikerül így meglepnünk saját magunkat, annál izgalmasabbá válik az élet. Soha ne gondoljuk azt, hogy már mindent tudunk és láttunk! Legyünk kíváncsi, aktív felfedezői a saját életünknek.

Nap mint nap tele vagyunk rutinokkal, megszokott dolgokkal. De ha odafigyelünk, a banálisnak tűnő élményekben is felfedezhetünk valami egyedit. Ez teszi izgalmassá és tartalmassá az életet! Minden nap legalább egy apróság meglephet minket – ha nyitva tartjuk a szemünket!

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

  1. Mi a teendő, ha nem sikerül meglepnem magam?

Előfordulhat, hogy semmi újdonságon nem akad meg a szemünk. Ne erőltessük. 

  1. Hogyan lássak a dolgok mögé?

Tedd fel magadnak a kérdést: miben más ez, mint amihez eddig hozzászoktam? Milyen apró részletet fedezek fel benne, amire eddig nem is figyeltem?

  1. Miért fontos ez az életem szempontjából?

Mert így sokkal tudatosabban és mélyebben éljük meg az életünket. Apró csodák rejlenek mindenben, ha meglátjuk őket. Ez pedig gazdaggá teszi napjainkat, gazdaggá teszi az életünket. 

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version