Site icon C.S. Lazzar

3 lépés a siker felé: útmutató a céljaid eléréséhez

3 lépés a siker felé: útmutató a céljaid eléréséhez

Sikeresnek tartod magad? Nem? Az lehetsz! Csupán három lépés szükséges hozzá, és ha hiszed, ha nem, mindhárom lépést meg tudod tenni. Vágjunk bele!

Mi a siker?

A siker mindenki számára mást és mást jelent. Számomra annyit tesz, mint teljes szabadságban és önállóságban megvalósítani mindazt, amire vágyom. Ha külső tényezőktől – legyen szó munkahelyről, pénzről vagy bármi másról – függ az életem, akkor korlátok között mozgok, nem tudok igazán szabadon élni. A siker útjának első lépése tehát egyéni definíciónk tisztázása: mit is jelent számunkra a siker?

A siker útja: lépésről lépésre

Az én meghatározásom alapján a siker felé vezető út három lépésből áll:

  1. Célok meghatározása. Tisztában kell lennünk azzal, mit akarunk elérni.
  1. Terv készítése és annak szigorú követése. A célok elérése érdekében konkrét tervre van szükség, azaz melyek a lépések és határidők, amelyek szükségesek, hogy elérjük a célt.
  1. Nemet mondani mindarra, ami eltávolít a céljainktól. Csak az számít, ami közelebb visz bennünket a sikerhez, minden mást ki kell zárnunk az életünkből. 

Ha tudjuk, mit szeretnénk elérni, tudjuk, hogyan lehet azt elérni, tudjuk, hogy mikorra szeretnénk elérni, már csak egyetlen dolog maradt: cselekedni. Az eredménye pedig nem lesz más, mint: SIKER

Most sok ember fejében bekapcsol az „Igende rádió”. Igen, de nem ilyen könnyű… Igen, de nekem erre nincs időm… Igen, de… Igen, de… Igen, de… És igazad van: úgy van, ahogy te mondod és ezzel meg is magyaráztad saját magad számára, hogy miért nem vagy és miért nem leszel sikeres. Gratulálok! Megtaláltad a kifogást.

De mi lenne, ha kifogások helyett megoldásokat keresnél? Mi lenne, ha keresnél magadnak egy célt? Mi lenne, ha megterveznéd, hogyan érd el? Mi lenne, ha az időd nagy részét azzal töltenéd el, hogy kitartóan, fókuszáltad azon dolgoznál, hogy megvalósítsd a tervedet? Valószínűleg elérnéd. Valószínűleg sikeres lennél. Mit valószínűleg? Egészen biztosan!


GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Nem tudok célokat kitűzni magamnak. Hogyan kezdjek hozzá?

Gondold végig a rövid és a hosszú távú vágyaidat, álmaidat. Ezekből kiindulva tűzz ki 1-2 konkrét, elérhető célt, amit szeretnél megvalósítani. Olvass erről többet itt.

Hogyan készítsek hatékony tervet?

Határozd meg pontosan a céljaidat, oszd fel őket kisebb lépésekre, és állíts fel reális határidőket. Ebben segíthet a Heti tervező segédeszközöm.

Miért fontos nemet mondani?

Mert így tudsz fókuszálni a lényeges tevékenységekre, elkerülve az időpocsékolást.

Hogyan maradhatok motivált?

Tartsd szem előtt a végső célodat, és ünnepeld meg a kisebb sikereket is útközben.

Mit tegyek, ha akadályokba ütközöm?

Értékeld újra a tervedet, igazítsd ki szükség szerint, és ne add fel. A kitartás kulcsfontosságú a sikerhez.

Nem hiszek eléggé magamban. Hogyan építsem az önbizalmam?

Koncentrálj a kis sikerekre és ünnepeld meg őket. A gondolataidat alakítsd pozitívvá. Keress támogató, inspiráló embereket magad köré. Apránként épül az önbizalom.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version