Site icon C.S. Lazzar

Amikor citromot ad az élet… Mit tegyünk egy életválság közepén?

Amikor citromot ad az élet… Mit tegyünk egy életválság közepén?

Mindannyiunk életében előfordul, hogy hirtelen változások következnek be, amelyek a feje tetejére állítják az életünket – elveszítjük a munkánkat, véget ér egy kapcsolat, vagy éppen költöznünk kell. Ezek a pillanatok gyakran megrázkódtatással és bizonytalansággal járnak. De mi van, ha épp ezek a nehéz időszakok vezetnek minket oda, ahová igazán tartozunk? Ebben a cikkben három történetet mutatok be, és meglátjuk: lehet a rosszból jó, és hogy néha épp a mélypontok jelentik az ugródeszkát az új lehetőségek felé.

Amikor egy ajtó bezárul, egy másik kinyílik: kamionsofőrből irodai munkás

Attila, egy háromgyerekes családapa, kamion sofőrként dolgozott már 22 éve, amikor a fuvarozó céget eladták, az ő állása pedig megszűnt. A felesége főállású anya volt, így Attila elbocsátása katasztrofális csapásként érte őket. Egy hónapja maradt, hogy új állást találjon magának. Ám bármerre kopogtatott, sehol nem volt szükség új sofőrökre. Attila kétségbeesve érezte, hogy a családja exisztenciája a tét. Végül egy ismerőse ajánlotta be egy nemzetközi szállítmányozó cégnél fuvarszervezőnek. Bár addig sosem csinált ilyesmit, az interjú jól sikerült és fel is vették. Most, néhány évvel később Attila azt mondja, hogy bár eleinte szó szerint rettegett az irodai munkától, kiderült, hogy sokkal jobban illik hozzá. Ráadásul végre van ideje a családjára, nem kell heteket távol töltenie tőlük és imád tervezni, szervezni.

Néha épp a legrosszabb pillanatok visznek minket oda, ahová igazán tartozunk: elvált tanárnőből influenszer

Nóra 15 éve tanított az általános iskolában, amikor gyökeres változás állt be az életébe: elváltak a férjével. Bár imádta a gyerekeket, hirtelen a tanítás nem adott neki elég örömöt és inspirációt, ezért felmondott az iskolában. A lelki válsága ráébresztette arra, hogy nincs egyedül a világban, pedig rendkívül magányosnak érezte magát. Egy külföldi bloggert követett, aki hasonló helyzetben volt, de sikerült felállnia és megerősödnie. Nóra rájött, hogy többet kell foglalkoznia önmagával, a törékeny, de rendkívül erős női lélek ápolásával és hasonló témákkal. Ezért úgy döntött, hogy elsősorban magának fog írni és videókat készíteni. Mára már több tízezer követője van és valójában ebből tartja fenn magát. Azt mondja, a válás volt élete legjobb döntése, mert ráébresztette az igazi hivatására.

Néha a seggberúgás valójában egy lépés előre: egy bukott programozó sikeres start-upja

Danit 7 év után bocsátották el állásából a szoftverfejlesztő cégnél, ahol dolgozott. Rájött, hogy valójában egyedül ő a hibás ezért, hiszen kihasználta a remote munka által kínált szabadságot és többet utazott meg partizott, mint amennyit dolgozott… Bár az elbocsátás először kétségbeejtő volt számára, arra gondolt, hogy ha már eleve a padlón van, annál lejjebb nem eshet – így hát belevágott, hogy megvalósítsa régi ötletét egy okostelefonos applikációról. Nem szívesen beszél arról, hogyan telt el a következő néhány hónap, amikor barátoknál a kanapén aludt és legfeljebb napi egyszer evett valamit, viszont a kitartó munka meghozta az eredményét: egy év sem telt el, már több ezer felhasználója volt, és sikeresen véghezvitte az első befektetői kört. Dani ma rendkívül büszke arra, amit egyedül felépített és ami nem valósulhatott volna meg, ha nem rúgják ki.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Hogyan lehet pozitívan átélni egy ilyen hirtelen, traumatikus változást az életünkben?

Próbáljuk meg látni a lehetőséget a változásban, és bízzunk önmagunk erejében. Beszélgessünk másokkal, akik hasonló helyzeten mentek keresztül.

Mi lehet az első lépés, ha elveszítjük a munkánkat?

Lépjünk túl az érzelmi sokkon, majd készítsünk egy tervet és álláskeresési ütemtervet. Először a megtakarításainkra és az átképzési lehetőségekre fókuszáljunk.

Hogyan találjuk meg új hivatásunkat?

Gondolkozzunk el azon, mi az, ami igazán érdekel minket és feltölt. Olvasgassunk, beszélgessünk más emberekkel vagy próbáljuk ki magunkat önkéntes munkákban.

Hogyan tartsuk fenn magunkat átmenetileg, míg az új életpálya beindul?

Vállalhatunk ideiglenes munkát, próbálkozhatunk az online vállalkozással vagy munkával, vagy bevonhatjuk a családunkat, barátainkat a támogatásba.

Mi Nóra blogjának az elérhetősége és mi Dani szoftvercégének a neve?

A fentiek kitalált történetek, kitalált szereplőkkel – de ne feledd: amíg ezt nem tudtad, elhitted, hogy ilyen is lehet.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version